Stormingen av Kongressen

Går rett forbi

Pårørende nekter å ta topprepublikanerne i hånda.

USA: Familien til avdød politibetjent som beskyttet Kongressen under stormingen 6. januar 2021, gikk rett forbi da republikaner Mitch McConnell strakte ut hånda under en medaljeseremoni for de avdøde politibetjentene. Video: C-SPAN / AP / USPC / Scott MacFarlane Vis mer
Publisert

Utdelingen av Kongressens gullmedalje til politifolk som var i aksjon under stormingen av Capitol 6. januar i fjor, og de etterlatte etter avdøde Brian Sicknick, ble en pinlig affære for enkelte av de oppmøtte:

På slutten av seremonien sto Senatets flertallsleder Chuck Schumer (D), Senatets mindretallsleder Mitch McConnell (R) og Represetantenes hus' mindretallsleder Kevin McCarthy (R) side ved side for å hilse på medaljemottakerne.

PÅ VEI MOT KONGRESSEN: Trump-tilhengere underveis til Capitol Hill 6. januar i fjor. Fem mennesker døde under eller like etter opptøyene. Foto: Alex Kent / Shutterstock / NTB
PÅ VEI MOT KONGRESSEN: Trump-tilhengere underveis til Capitol Hill 6. januar i fjor. Fem mennesker døde under eller like etter opptøyene. Foto: Alex Kent / Shutterstock / NTB Vis mer

Men i et klipp fra kongresskanalen C-Span ser man den ene etter den andre medaljemottakeren ta Schumer i hånda, for så å gå rett forbi McConnell og McCarthy. McConnell strekker på et tidspunkt ut hånda - uten respons.

Fem personer døde i forbindelse med angrepet, mens fire politifolk tok livet av seg i etterkant. 42-årige Brian Sicknick fikk slag etter å ha blitt rammet av pepperspray i trefningene med inntrengerne, og døde på sykehus.

Bevisst handling

Sicknicks mor Gladys var blant medaljemottakerne, men heller ikke hun tok topprepublikanerne i hånda. På den annen side håndhilste hun på Schumer og fikk et kyss på kinnet sekundene før.

Gladys Sicknick bekrefter overfor CBS at hun bevisst unngikk å hilse på McConnell og McCarthy.

- Det er fordi de har to ansikter. De har ikke noe problem med å hoppe på et fly, dra ned til Mar-a-Lago og kysse ringen [til Donald Trump] etter å ha gjort dette. Det er slik jeg føler det, sier hun til CBS-reporter Ellis Kim.

Gladys Sicknick har etter Capitol-stormingen frontet en kampanje som krever at republikanere tar ansvar for tragedien på Capitol - med særlig brodd mot dem som stiller seg bak ekspresident Trumps påstand om at valget i 2020 ble stjålet fra ham - et budskap han også framførte umiddelbart før opptøyene 6. januar.

Umiddelbart etter stormingen av Capitol uttalte McCarthy at Trump «bærer ansvar» for det inntrufne - men noen uker seinere dro han til ekspresidentens landsted Mar-a-Lago i Florida for å erklære sin støtte. Seinere stemte han mot å dømme Trump under riksrettssaken i kjølvannet av opptøyene.

BOIKOTTET: Gladys Sicknick går rett forbi Mitch McConnell (i midten), som forgjeves holder ut hånda, og Kevin McCarthy (t.h.) Foto: Anna Moneymaker / Getty Images / AFP / NTB
BOIKOTTET: Gladys Sicknick går rett forbi Mitch McConnell (i midten), som forgjeves holder ut hånda, og Kevin McCarthy (t.h.) Foto: Anna Moneymaker / Getty Images / AFP / NTB Vis mer

Takket

Under medaljeutdelingen uttalte McConnell: «Takk for at dere reddet landet vårt. Takk for at dere ikke bare er våre venner, men også våre helter.»

Minoritetslederen fordømte først Trumps rolle i å oppildne tilhengerne foran angrepet på Kongressen - men også han stemte imot å felle ekspresidenten under riksrettssaken.

Også McCarthy uttrykte takknemlighet overfor «de modige mennene og kvinnene i uniform».

Kongressens gullmedalje er Kongressens høyeste sivile utmerkelse, og deles ut til personer eller institusjoner som har gjort en varig innsats for USAs historie og/eller kultur.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer