Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Går rett i hjertet på oss

Jente (9) død etter brannen i Bergen. Naboer gråter og fortviler.

FORTVILER OG GRÅTER: Nabo Anne-Lise Gulbrandsen er preget av helgens branntragedie i naboleiligheten. Foto: Leif Stang / Dagbladet
FORTVILER OG GRÅTER: Nabo Anne-Lise Gulbrandsen er preget av helgens branntragedie i naboleiligheten. Foto: Leif Stang / Dagbladet Vis mer

BERGEN/OSLO (Dagbladet): Naboer og bekjente av den kurdiske familien i Bergen som ble rammet av brann tidlig lørdag morgen, fikk beskjeden de hadde fryktet.

En av døtrene i familien, ni år gammel, er død på Haukeland universitetssjukehus.

Sammen med mor og to mindreårige søstre ble hun hentet bevisstløs ut av tomannsboligen og behandlet på Haukeland for livstruende skader.

Anne-Lise Gulbrandsen og mannen Jarle Gulbrandsen bor i den andre delen av tomannsboligen.

De ble vekket ved 06.30-tiden av at far og den eldste av de fem barna, sønnen på 18 år sto utenfor naboleiligheten. Sønnen ropte «Mamma, mamma kom ut!».

Da merket Anne-Lise og mannen at det var røyk i soverommet deres også.

- Vi gråter

- Dette var veldig triste nyheter å få. Vi gråter og tenker på familien hele tida. Den triste nyheten går rett i hjertet på oss. Nå håper vi det går bra med de andre familiemedlemmene som er hardt rammet, sier Anne-Lise Gulbrandsen til Dagbladet.

Hun og mannen setter stor pris på nabofamilien, som blant annet har kommet med nylagd mat på dørene for å vise sin vennlighet i nye omgivelser.

Også andre naboer Dagbladet har pratet med sier at den kurdiske familien fra Syria har vært gode naboer som har glidd naturlig og fint inn i miljøet i Skranevegen.

Familien med mor, far og fem barn flyttet inn i tomannsboligen i bydelen Søreidgrend for om lag to år siden.

Sju til 18 år

Politiet opplyste søndag at de fem barna er i alderen sju til 18 år.

De to eldste er gutter på 12 og 18 år. De tre yngste er jenter.

Seks av sju var hjemme da det som likner en ulmebrann sov startet. Kripos og lokale kriminalteknikere starter mandag å finne ut av brannårsaken.

Gutten på 12 var på overnattingsbesøk i nabolaget.

Møtested

I en pressemelding søndag opplyser Bergen kommune at lokaler på Scandic Kokstad i Ytrebygda holdes åpne fra klokka 18:

«Kommunen har satt krisestab og bedt Scandic Kokstad om å holde lokaler åpne for alle som er berørte. Her kan alle som ønsker å snakke sammen eller uttrykke sorg og medfølelse, komme.

Representanter fra kommunen vil også være til stede.»

Videre skriver kommunen at berørte skoler forbereder samtale med elevene mandag morgen.

- Veldig, veldig trist

Tidligere leder Tara Shwani i Kurdisk Kulturforum i Hordaland drar til Haukeland universitetssjukehus etter jobb søndag for å tilby seg å møte far og de to sønnene og høre om det er noe hun kan hjelpe med.

- Dette er veldig, veldig trist. Jeg kjenner dem ikke personlig. Jeg har ringt rundt i dag for å finne kontakt med dem, og alle sier det samme: - Veldig, veldig trist. De var godt integrert i sitt nye land og nye hjemmeomgivelser, sier Tara Shwani til Dagbladet.

Det er om lag 2 500 kurdere Hordaland. Som mange kommer den brannrammede familien fra byen Afrin i regionen rundt Aleppo.

Slik skjedde branndramaet i Søreidgrend lørdag morgen:

Ca. kl. 06.30: Naboer våkner av far og sønn står utenfor boligen og roper for å få kontakt med dem som er inne i øverste etasje. Det er tett røyk bak vinduene, ingen flammer å se.

Ca. 06.42: Brannvesenet på åstedet.

Ca. 06.52: Mor og tre døtre blir båret bevisstløse ut. Helsepersonell raskt på stedet, blant annet med helikopter fra Haukeland.

kl. 07.10: Brannvesenet melder at brannen er slokket.