Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Går sammen i kampen mot pasientskadeordningen

30 kvinner og menn som i årevis har kjempet for erstatning etter feilbehandling i helsevesenet.

SAMLET STYRKE: Morten Tollefsen, Roar Magne Norheim, Astri Marie Hansen, Frank Andersen, Tove Veamyhr, Jorun Johansen, Vibeke Brunsell, Elisabeth Severinsen Raade, Cathrine Bruland kjemper alle for erstatning. Foto: Privat
SAMLET STYRKE: Morten Tollefsen, Roar Magne Norheim, Astri Marie Hansen, Frank Andersen, Tove Veamyhr, Jorun Johansen, Vibeke Brunsell, Elisabeth Severinsen Raade, Cathrine Bruland kjemper alle for erstatning. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nå går de til felles kamp mot en erstatningsordning de mener ikke lytter til pasientene og er lite objektiv.

- I løpet av de årene vi har kjempet for en rettferdig behandling av våre ødelagte liv, har vi gjort oss mange erfaringer. Som pasienter kan vi ikke se at vi blir tilstrekkelig hørt, trodd eller får komme med innspill om hvordan pasientskadeordningen skal fungere. Vi ønsker å bli en kraft ved å samle oss i ei gruppe. For vi er mange som har opplevd det samme i møte med systemet, sier initiativtaker Frank Andersen (43).

Pasientgruppa, som består av til dels kraftig invalidiserte mennesker etter feilbehandling i helsevesenet, har fått ja fra Norsk pasientskadeerstatning (NPE) til et møte i slutten av februar.

«Bukken og havresekken» - Vi ønsker å gi konstruktiv tilbakemelding på hvordan vi som pasienter opplever ordningen. Vi har nok et annet syn på ordningen enn NPE selv, da det i all hovedsak er NPE som legger føringer for hvordan ordningen skal praktiseres. Alt i fra saksbehandlingstid, hvilke dokumenter som skal inn i saken, hvilken sakkyndig som skal utrede, hva den sakkyndige skal si eller ikke si noe om, hvordan loven skal tolkes, og hvilke saker som skal skape presidens, sier 43-åringen og utdyper:

- Pasientskadeordningen ser i stor grad ut til ikke å ta inn over seg at vedtak som gjøres, skal gjøres på bakgrunn av en objektiv vurdering av saken. Nesten uansett hva vi pasienter sier eller dokumenterer, ser det ut til å ha liten eller ingen betydning. Slik vi ser det, strider dette totalt mot vanlige folks oppfatning av rettssikkerhet og pasientsikkerhet. For det føles akkurat som det heter i ordtaket, at «bukken passer havresekken», sier Frank Andersen.

De skadde, som nå danner felles front mot en erstatningsordning de mener er urettferdig og lite objektiv, kommer fra ulike kanter av landet og har funnet hverandre gjennom Facebook.

- Trygghet
- Det gir en  trygghet å oppleve at andre har havnet i samme situasjon, at man ikke er alene. Vi vil være med på å påvirke pasientskadeordningen ut fra våre erfaringer. sier Astri Marie Hansen (49).

- Dersom du har en alvorlig nok diagnose, kommer du ikke gjennom med erstatningskravet ditt om så legen knekker nakken på deg eller stikker ut øynene dine. Vi prøver å få endret dagens praksis. Ikke bare er helsa vår ødelagt, men de aller fleste av oss sliter med økonomien. Jeg selv har havnet i en gjeldsordning, sier Morten Tollefsen (57).

Positiv
Direktør Rolf Gunnar Jørstad i NPE ser fram til møtet med gruppa.
 
- Da vi fikk forespørselen, var jeg umiddelbart positiv til å møte dem. Dette er en anledning for oss å komme i dialog med noen av brukerne våre som ikke har vært fornøyde med måten vi har behandlet sakene deres. Det er det viktig for oss å lytte til. Jeg er opptatt av at NPE skal være en åpen organisasjon som tar imot innspill på hvordan vi jobber, også fra dem som er kritiske til oss. Disse innspillene tar vi med oss videre i forbedringsarbeidet vårt. Et slikt møte gir oss også en god anledning til å forklare hvordan ordningen fungerer, og jeg er sikker på at dette møtet vil oppleves som fruktbart, både fra vår side og pasientenes side, sier Jørstad.

Disse er med og kjemper
Morten Tollefsen (57), Re i Vestfold

Feilbehandling: Svulst i tykktarmen, feildiagnostisert som kreft. Påført nerveskader. Akutt diare og kroniske smerter. 70 prosent medisinsk invalid.

Status: Skade meldt NPE i 2004. Avslag i NPE og PSN. Vant i tingrett og lagmannsrett. Tapte i Høyesterett i 2012.

Astri Marie Hansen (49), Karmøy

Feilbehandling: Rutineoperasjon av skjoldbrukskjertel førte til skade på bikjerteler som produserer og regulerer blodkalsium. Må ha konstant tilførsel av spesialmedisin gjennom pumpe i magen for å overleve. 100 prosent ufør.

Status: Avslag i NPE og PSN. Vant fram i tingretten. Staten anket til lagmannsretten. Saken ligger til doms.

Frank Andersen (43), Arendal

Feilbehandling: Enkel skjeleoperasjon gikk galt i november 2000. Ekstremt dobbeltsyn, svimmelhet, smerter. 100 prosent ufør.

Status: Skade meldt NPE i 2003. Etter ti år med avslag og rettsbehandling av foreldelsesspørsmål, er saken nå tilbake hos NPE for behandling.

Tove Veamyhr (39), Haugesund

Feilbehandling: Magesekken sprakk etter slankeoperasjon for fire år siden. Magesekk fjernet i fjor. Mye vondt, lite energi.

Status: Avslag i NPE. Ny sak til behandling i NPE for feilbehandling i kjølvannet av operasjonen.

Jorun Johansen (61), Ski

Feilbehandling: Ble skadd i gymtime i 1962. Legekontoret som behandlet henne fra 1972 til 2001 forbyttet henne med annen pasient ved samme navn. Kiropraktor som behandlet henne hadde også feil papirer på henne. Har sittet i elektrisk rullestol siden 2007. Ødelagt kjeve og nakke. Har gått 25 år uten inntekt.

Status: Skade meldt NPE i 2008. Avslag i NPE. Saken ligger til behandling i Pasientskadenemnda.

Elisabeth Severinsen Raade (39), Tønsberg

Feilbehandling: Vektoperasjon utløste komplikasjoner. Feiloperert seks ganger på to år. 39 sykehusinnleggelser siden 2008.

Status: Saken ligger til behandling hos NPE

Roar Magne Norheim (56), Risør

Feilbehandling: Syk av svineinfluensa. Tok fem dager før han kom til behandling. Fikk ikke medisin før det var for seint. 8,5 måneder på sykehus, 5,5 måneder i respirator. Har store pustevansker. Ufør.

Status: Skade meldt inn i 2010. Avslag i NPE og PSN. Har tatt ut stevning.

Cathrine Bruland (28), Førde

Feilbehandling: Hadde struma og måtte fjerne skjoldbrukskjertelen. Fikk skade på bikjerteler som produserer og regulerer blodkalsium. Har ikke kunnet jobbe på fire år.

Status: Skade meldt inn februar 2010. Avslag i NPE. Sak til behandling i PSN

Vibeke Brunsell (43), Bærum (OBS: Her har vi egne bilder tatt av L E BONES)

Feilbehandling: Oppdaget ikke sjelden fødselsskade, retrovaginal fistel, i 2006. Store fysiske og psykiske senskader.

Status: Avslag i NPE og PSN. Vant fram i tingretten. Staten har anket til lagmannsretten.

Hele Norges coronakart