Går seks dager for mat

FIEYL WUA, TIGRAY (Dagbladet): Vi har ingenting, forteller Manahelogn Achenefe. Seks dager må hun vandre gjennom halsbrekkende fjellterreng for å hente nødhjelp til seg og sin familie. Tørken som har rammet Etiopia dette året, er verre enn i katastrofeårene 1984- 85.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi prøvde å dyrke korn, men spirene tørket bort. Vi som er her er de sterkeste fra landsbyen. Min mann og barna er hjemme. De hadde ikke krefter til vandringen, sier Manahelogn.

Sammen med venninnen Aberu Webe har hun gått i tre dager fra landsbyen Gelbene dypt inne i fjellheimen på grensa mellom delstatene Amhare og Tigray nord i Etiopia.

- Vi har ikke hatt en normal avling på sju år. Det er noe galt med regnet, sier Aberu.

Før de fikk løfter om hjelp, ville innbyggerne i landsbyen reise til byene for å tigge i gatene for å overleve.

Lever på nødhjelp

I Fieyl Wua i delstaten Tigray har norske Redd Barna bygd opp et stort kornlager for å holde liv i befolkningen fra landsbyene i fjellet. Over 30000 mennesker er avhengig av dette kornlageret for å overleve. Lageret bygges nå opp for å fø befolkningen i opp til ni måneder framover.

På en plass utenfor landsbyen deles maten ut. Hver person får 12,5 kilo per måned.

- I Gelbene har flere barn dødd på grunn av mangelen på mat. Vi prøver så godt vi kan å rasjonere, men nå er det ikke mer å rasjonere med, forteller Abera Gebreselassie, som er valgt til leder for landsbyen.

Krøttersti

Fieyl Wua ligger i enden av den eneste veien til området. Veien, som likner en krøttersti, klamrer seg til stupbratte fjellvegger. Lastebilene med korn bruker minst fire dager fra nærmeste store by, Gonder, på turen hit.

Kommer regnet, blir veien ufarbar, og folket i fjellene må klare seg uten mat. Innen juni må ytterligere 3000 tonn korn fraktes inn til Fieyl Wua. Da setter det store regnet, som kalles meher, inn. I oktober kan kanskje bøndene høste en ny avling. Fram til da må de leve av kiloene som deles ut på plassen i Fieyl Wua. Dersom regnet gir god nok avling.

Det har vært flere år med unormalt regn over hele Etiopia. Rent klimatisk er situasjonen verre nå enn den var i 1984- 85 da opp mot en million mennesker døde av sult. Og det er større områder som er rammet av de unormale værforholdene.

I nord er det bøndene som er avhengige av den korte regntida - belg - verst stilt. Regnet som skulle gitt grøde nå, har ikke kommet.

God beredskap

Det som hittil har reddet landet fra en massiv sultkatastrofe, er et godt utbygd system for matdistribusjon. For det er noe mat i Etiopia. Kornet som deles ut i Fieyl Wua, er kjøpt på det lokale markedet.

Men nå begynner lagrene å tømmes og Etiopia er avhengig av matvarehjelp fra utlandet for å klare å fø befolkningen. Behovet er på 836000 tonn. Det mangler fremdeles 336000 tonn korn.

Og tross oppmerksomheten om den ulmende krisen, somler de store giverne med hjelp. Verken EU eller USA har fått fram all hjelpen de lovet i fjor.

Hjelpeorganisasjonene frykter at kornmangelen vil føre til mer omfattende sultedød enn til nå. Det som er en krise, kan bli en katastrofe, dersom ikke hjelpen kommer fram.

Lang venting

Etter ett døgns venting får Manahelogn og Aberu sin tilmålte mengde korn.

- Vi må hjem så fort som mulig. Barna mine venter og de har ingenting å spise, sier Aberu før hun legger ut på den tre dager lange vandringen hjem til Gelbene med en tung bør på hodet - mat for noen uker framover.

I går frtsatte tusenvis av etiopiske soldater å marsjere ut i kamp mot befestede eritreiske stillinger. Bare 100 kilometer lenger sør foregår en annen marsj: Sultne etiopiere som vandrer til landsbyen Fieyl Wua for å få mat.