- Går spennende tider i møte

Prisstigningen skal fortsatt være rettesnoren i pengepolitikken, fastslo Øystein Olsen da han for første gang satte seg i sjefsstolen i Norges Bank tidligere i dag.

TOK OVER SOM SJEF I NORGES BANK:  Øystein Olsen tok over Norges Bank i dag. Foto: Berit Roald / Scanpix
TOK OVER SOM SJEF I NORGES BANK: Øystein Olsen tok over Norges Bank i dag. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Inflasjonsmålet ligger fast, sa Øystein Olsen da han inntok Norges Bank i dag tidlig.

Fortsatt stø kurs, var hovedbudskapet til Olsen på hans første dag som Norges nye sentralbanksjef. Han ser ingen grunn til å endre et system som «har fungert svært godt gjennom skiftende konjunkturer».

- Pengepolitikken har bidratt til at norsk økonomi har utviklet seg svært godt de siste ti årene. De som følger rentesettingen til Norges Bank tett, kan legge til grunn at bankens reaksjonsmønster videreføres, sa Olsen.

Inflasjonsmålet ble innført under Svein Gjedrem og innebærer at nivået på styringsrenta skal justeres for å holde prisstigningen på 2,5 prosent. Hensikten er å bidra til stabilitet i kronekursen og stabil utvikling i produksjon og sysselsetting.

I dag ligger styringsrenta på 2 prosent og holdes lav fordi prisstigningen fortsatt er svak etter finanskrisen og av hensyn til konkurransekraften i forhold til handelspartnernes.

- Vi går spennende tider i møte. Det er turbulens i internasjonal økonomi og vi kan legge til grunn at vi i tiden framover kommer til å bli stilt overfor nye utfordringer i den økonomiske politikken generelt og i pengepolitikken spesielt, sa Olsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer