Corona og fraværsregler:

- Går syke på skolen

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier han er kjent med at syke elever møter opp på skolen for å ikke få fravær. - Krevende situasjon, svarer Kunnskapsdepartementet - og lover en løsning så raskt som mulig.

Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, sier vi kan ha en utfordrende tid i vente dersom vi er uheldige. Reporter: Julie Tran. Video: Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.23% Første dose: 78.96%

- Vi er kjent med utfordringene knyttet til at noen elever møter opp på skolen med luftveisinfeksjoner for ikke å få fravær, men reglene for dette er det Kunnskapsdepartementet som utreder før de besluttes av regjeringen.

Det skriver assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i en SMS til Dagbladet søndag kveld.

Smitten økte med 54 prosent og flere coronapasienter ble innlagt på sykehus i forrige uke, skriver Folkehelseinstituttet i sin siste ukerapport.

Den siste tida er det meldt om smitteutbrudd ved skoler flere steder i landet. Smittevernekspert Steinar Westin og kommunedirektør Morten Wolden i Trondheim er blant dem som peker på fraværsreglene i skolen.

- Vi har sett store utbrudd på flere skoler. Mange går fortsatt på skolen, selv om de er syke, bare for å unngå for mye fravær på grunn av fraværsreglene. Det er rene idiotien at de ble innført igjen. Fastlegene må slippe å bruke tid på å skrive sykemelding til småsyke pasienter, sa Westin i Dagbladet lørdag.

Statssekretær Kristina Torbergsen skriver i en e-post til Dagbladet at Kunnskapsdepartementet «jobber med en løsning for fraværsregler» - og vil komme tilbake så raskt de klarer.

- Dette er en krevende situasjon for elever, foreldre og skolene, i tillegg til at det skaper mye arbeid for helsevesenet. Ingen skal føle seg presset til å gå på skolen når de er syke, skriver hun.

HARK: 25. oktober hostet president Joe Biden i hendene sine under en tale i New Jersey. Deretter håndhilste han på publikum. Amerikanerne er ikke fornøyde. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad ser litt lysere på saken. Video: Youtube / AP / Fox News Vis mer

- En feil

24. september annonserte statsminister Erna Solberg (H) overgangen til «en normal hverdag med økt beredskap», og skrotet med det brorparten av nasjonale smitteverntiltak.

Samtidig kunngjorde daværende kunnskapsminister Guri Melby (V) at også skoler og barnehager gikk tilbake til en mer normal hverdag.

Det innebar blant annet at vanlige fraværsregler igjen trådte i kraft fra 11. oktober. Dermed kunne ikke lenger elever bruke egenmelding eller bekreftelse fra en forelder ved fravær av helsegrunner.

- Det var feil av den forrige regjeringen å gjeninnføre fraværsreglene så tidlig, sa kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) til Avisa Oslo forrige torsdag.

Uttalelsen kom i kjølvannet av et smitteutbrudd ved Persbråten videregående skole, hvor mer enn 70 elever fikk påvist coronasmitte.

Elevene ved Oslo-skolen er ikke alene. Søndag ble det klart 350 barn skal hurtigtestes etter at 16 barn har fått påvist coronasmitte i et utbrudd på en barneskole i Trondheim. Det meldte Adresseavisen.

Fredag skrev Eidsvoll Ullensaker Blad at 21 elever i 7. trinn ved Bønsmoen skole i Eidsvoll hadde fått påvist coronasmitte. Dagen før skrev Romerikes Blad at det var avdekket smitte hos sju elever i 2. trinn på Villberg skole.

- Hopetall

Smittevernekspert Steinar Westin er ikke alene om å være bekymret. Onsdag fortalte kommunedirektør Morten Wolden i Trondheim kommune at den desidert største andelen av de 130 smittede som var registrert dagen før, var skoleelever.

- Vi er bekymret over at det sies fra skolehold at skoleungdom møter opp i hopetall med forkjølelse og luftveisinfeksjoner som følge av fraværsreglementet, skrev han i en e-post til Dagbladet.

På bakgrunn av denne bekymringen, ba kommunen helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) om å drøfte utfordringen med regjeringen.

- Personlig håper jeg at denne regelen tas bort de nærmeste månedene slik at elever som er syke holder seg hjemme, fortsatte Wolden.

Torsdag fremmet SV forslag om hasteendringer i fraværsreglene, og ba kunnskapsministeren sette fraværsgrensa til side med umiddelbar virkninger, ifølge NRK.

- Den rigide fraværsgrensa passer ikke virkeligheten nå, derfor må den midlertidig oppheves. Det oppleves utrygt for elever og lærere når elevene kommer syke på skolen, sa Freddy André Øvstegård, utdanningspolitiske talsperson i SV, til NTB.

Halvparten registreres

Lørdag opplyste FHI-overlege Preben Aavitsland til Dagbladet at FHI beregner at det nå bare er om lag halvparten av smittetilfellene som blir registrert.

- Det kan godt være at denne andelen vil synke framover ettersom flere tester seg med hjemmetest eller dropper testing. Det behøver ikke gjøre noe så lenge disse personene med symptomer holder seg hjemme, skrev han i en e-post til Dagbladet.

Han understreket at mørketallene først blir et alvorlig problem dersom de smittede bidrar til smittespredning blant de eldre eller andre i risikogruppene som kan bli alvorlig syke.

Ifølge assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er mørketallene først og fremst er et resultat av at mange nå tester seg hjemme. Positive svar registreres bare dersom smittede tar en ekstra PCR-test etterpå - i tråd med anbefalingene.

- Det ser ut som om mørketallene utgjør mer enn halvparten av reelle smittetilfeller, og slik har det nok vært siden august da selvtester ble vanligere. Rådet om å holde seg hjemme ved sykdom gjelder uansett om man tester seg eller ikke - og uansett om man er vaksinert eller ikke, skriver han i en SMS til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer