Går til inkassosak mot staten

Advokat Håkon Ø. Schiong har stevnet staten ved Justisdepartementet med krav om renter på for seint utbetalt erstatning etter at han urettmessig ble kastet på glattcelle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Det var i forbindelse med en narkotikasak på Romerike for to år siden at den kjente advokaten ble pågrepet og kastet på glattcelle uten å få vite hva han var siktet for.

Han fikk etter hvert vite at han var mistenkt for å ha truet vitner i saken.

Etter at straffesaken mot Håkon Ø. Schiong ble henlagt, saksøkte han staten for urettmessig straffeforfølging.

I Eidsvoll tingrett ble han tilkjent 500 000 kroner i erstatning, eksklusive merverdiavgift. I tillegg fikk han 300 000 kroner i oppreisning for såkalt tort og svie.

Statsadvokaten godtok ikke oppreisningsbeløpet. I Eidsivating lagmannsrett ble det redusert til 80 000 kroner.

-  Lang tid

-  Alt dette er greit, men staten har brukt uforholdsmessig lang tid på å betale ut disse beløpene, sier Schiong.

-  Derfor har min advokat Erling O. Lyngtveit krevd forsinkelsesrenter, noe som aldri er blitt bestridt av staten. Brevene fra min advokat er ikke engang blitt besvart. Derfor har vi nå måttet ta ut stevning mot staten ved Justisdepartementet for å inndrive pengene. Jeg trodde ikke det skulle være nødvendig å gå til inkassosak for å få rettmessige penger av den øverste justisforvalteren her i landet, påpeker Schiong overfor Dagbladet.

-  Meningsløst

Rentekravet er til sammen på 12 514 kroner og 19 øre. I tillegg kommer saksomkostninger og høyeste lovlige rente fra forfall 1. mai inntil betaling skjer.

-  Dette må være en helt meningsløs måte å forvalte statens penger på, sier Schiong til Dagbladet.

-  Hvis jeg hadde opptrådt på samme måte overfor staten, ville konkurstrusselen vært en realitet i løpet av meget kort tid, sier advokaten.

KREVER PENGER: Advokat Håkon Ø. Schiong sier staten forvalter sine penger på en helt meningsløs måte når han blir tvunget til å ta ut stevning for å få utbetalt rettmessige renter.