ADJUNKT MED OPPRYKK: Venstre-leder Trine Skei Grande er selv gammel lærer. Hun er opptatt av å forbedre yrket gjennom politikken. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
ADJUNKT MED OPPRYKK: Venstre-leder Trine Skei Grande er selv gammel lærer. Hun er opptatt av å forbedre yrket gjennom politikken. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Går til kamp mot populisme og «fake news» med nye lærerkrav

Nesten all videreutdanning i Lærerløftet har skjedd innen basis- og realfag. Nå vil Venstre ta grep. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Fake news» er blitt et etablert begrep i norsk samfunnsdebatt, godt hjulpet av USA-president Donald Trump.

Samtidig florerer nettet av feilinformasjon, og fremmede makter beskyldes for å påvirke både valg og opinion på sosiale medier.

Venstre er bekymret for utviklingen.

Nå vil partiet styrke barn og unges evne til kritisk tenking, gjennom å sikre mer penger til videreutdanning av lærere innen fag som historie, IKT, samfunnsfag og religion.

- Det har vært riktig å prioritere matte, naturfag og basisfag. Men nå er tiden inne for å også styrke historie, samfunnsfag og IKT. Det er fag som vil styrke elevenes evne til kritisk tenkning og kildekritikk i en tid med økende populisme, netthets og fake news som florerer, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Bekymret

En oversikt utarbeidet av Stortingets utredningseksjon viser at nesten all videreutdanning av lærere innen lærerløftet har skjedd innen basis- og realfag.

Av 5617 som fikk tilbud om videreutdanning gjennom programmet kompetanse for kvalitet i fjor, fikk 4253 tilbud om videreutdanning innen norsk, matte og engelsk.

Det er denne skeivfordelingen Venstre nå vil gjøre noe med.

Partiet påpeker at det generelt i Norge er for få fagutdannede lærere - og at det trengs flere faglærere i alle fag.

Kravet om mer penger til videreutdanning innen dannelsesfagene, er et av Venstres tre krav i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett, som pågår på Stortinget nå.

- Høyre er opptatt av basisfagene, og det er viktig. Men skolen skal utdanne hele mennesket, og nå er tiden inne til å utvide ordningen og sette elevene bedre i stand til å møte både en helt ny digital og medial hverdag og et nytt og annerledes arbeidsliv, sier hun.

Parallellt er også tiltaket ett av forslagene i Lærerløftet 2.0, hvor komiteen på Stortinget skal avgi sin innstilling 1.juni.

Håper på støtte

Venstre-lederen håper partiet får gjennomslag, men tør ikke si noe sikkert før komiteinnstillingen er klar:

-Jeg tror vi får en del støtte i Stortinget, men det er nok ulik oppfatning blant partiene om tempo her. Venstre er nok det partiet som er mest utålmodig på vegne av både lærerne og elevene, sier Skei Grande.

Hun vil særlig oppfordre Ap og SV til å støtte forslaget, hvor Venstre etter alt å dømme risikerer et nei fra samarbeidspartnerne de har til vanlig.

Dersom det ender med nederlag for lærerløftet 2.0, kan Venstre likevel få gjennomslag av hele eller deler av kravet om videreutdanning for lærere i revidert nasjonalbudsjett.

- Vi har de tre siste årene tredoblet satsingene på etter-og videreutdanning i budsjettforhandlingen med regjeringen. Jeg opplever at det er vilje fra regjeringen å komme oss i møte om å styrke og å utvide Lærerløftet, men Venstre er nok mer utålmodige enn regjeringen er. Vår forhandlingsmann Terje Breivik sier det er god tone og bra progresjon i forhandlingene, sier partilederen.

Får ikke Høyre-støtte

Resultatet av budsjettforhandlingene vil bli klart seinere i juni, mens utdanningskomiteen på Stortinget skal bestemme seg om lærerløftet 2.0 allerede torsdag denne uka.

Høyre varsler på forhånd at de ikke kommer til å støtte forslaget fra Venstre om videreutdanning fordi de mener det allerede dekkes av Lærerløftet som ble påstartet i 2014.

- Vi støtter ikke alle de konkrete tiltakene i saken, men støtter videreutdanning om etter- og videreutdanning innen flere fag. Det ligger allerede inne i Lærerløftet vi er i gang med nå, sier utdanningspolitisk talsperson Kristin Vinje i Høyre.

Hun sier Høyre ikke kan stille seg bak alle tiltakene Venstre skisserer i lærerløftet 2.0 ennå, og påpeker at regjeringen nå gjennomfører et historisk lærerløft som fortsatt ikke er ferdig.

- Vi jobber med lærerløftet som vi gikk til valg på, og har mange flere forslag for å løfte lærerne videre, men er ikke klare for alle Venstres detaljerte planer videre, sier hun.