Sas-pilotene raser:

- Går til krig mot oss

SAS-pilotenes fagforening mener selskapet har brukt pandemien til å si opp hundrevis av piloter.

STREIK: 45 000 passasjerer vil bli rammet daglig om Sas-pilotene går ut i streik natt til onsdag. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet
STREIK: 45 000 passasjerer vil bli rammet daglig om Sas-pilotene går ut i streik natt til onsdag. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
✈️

SAS-STREIKEN:

 

Fakta og rettigheter

Les mer  

- SAS går til krig mot sine egne ansatte. Det skaper ikke tillit.

Det sier Roger Klokset, leder i fagforeningen Norske SAS-flygeres forening.

SAS og pilotene står svært langt fra hverandre i konflikten, som vil ende med streik om partene ikke blir enige innen natt til onsdag.

900 piloter, 402 av dem norske, risikerer å bli tatt ut i streik, noe som vil gå ut over 45 000 passasjerer hver dag.

- Vi har tilbudt SAS-ledelsen en blåkopi av avtalen til Norwegian-pilotene, men de mener den er for dyr, sier Klokset.

- Tvinges til å konkurrere

Fagforeningen mener flyselskapet har sagt opp folk under pandemien for å ta inn billig arbeidskraft.

OBS: Skal du reise med fly i sommer? Dette bør du være obs på - flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs svarer. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Allerede måneden etter at flytrafikken ble stanset på grunn av pandemien, sa de opp 40 prosent av pilotene. De kunne valgt å permittere til null kostnad, i stedet valgte de å betale lønn for seks måneders oppsigelsestid. Det var dyrt for dem, sier Klokset.

SAS-pilotene mener også arbeidsgiverne har brutt avtalen om gjenansettelse etter pandemien.

- De har splittet opp selskapet i flere produksjonsenheter, og overfører rutene til enheten som har dårligst vilkår. På den måten tvinges man til å konkurrere internt, sier Klokset.

Fagforeningene for alle de tre nordiske landene sitter nå sammen i meklingsmøter i Stockholm.

- Dramatiske konsekvenser

Klokset vil ikke kommentere hva som skjer i forhandlingene, da dette er underlagt taushetsplikt.

Direktør for samfunnskontakt i SAS, Knut Morten Johansen, har tidligere uttalt til Børsen at han mener påstandene ikke holder vann.

- Det må ikke få motivere for en streik som kan få dramatiske konsekvenser for hele selskapet, og sette tusener av arbeidsplasser på bakken og i lufta i fare, samtidig som at hundretusener av reisende i sommer får sine ferier ødelagt og påføres store tap og ubeleiligheter, har han sagt i en e-post til Børsen.

Omstrukturering

Svenske Expressen meldte tirsdag at den svenske fagforeningen SPG, som organiserer SAS' piloter i Sverige, hadde sendt en e-post til sine medlemmer om at selskapet planlegger en omstrukturering.

Selskapet skal ha engasjert advokater i New York for å hjelpe dem med konkursbeskyttelse, som i sin tur vil kunne gi selskapet frihet til å omstrukturere.

- Firmaet vil delvis klandre en konkurssøknad på SPG, skriver foreningen i brevet.

Pilotene anser det som en krigserklæring fra selskapet, skriver avisa.

Vil ikke kommentere

De to fagforeningene som organiserer norske SAS-piloter, ligger under paraplyen til SPG.

Verken Norske SAS-flygeres forening-leder Roger Klokset eller hans kollega Jan Levi Skogvang i SAS Norge Flygerforening i Parat vil kommentere e-posten.

Til den svenske avisa har flyselskapet sagt at de ikke kommenterer spekulasjoner. De har verken villet bekrefte eller avkrefte det pilotene hevder i brevet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer