Går til krig mot Tsjetsjenia

MOSKVA (Dagbladet): Den russiske regjeringen har startet en invasjon av Tsjetsjenia som kan kaste store deler av Kaukasus ut i en ny blodig krig. Panservogner angriper landet fra alle kanter. Tsjetsjenerne innrømmet i går å stå bak terrorangrep i Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske soldater støttet av stridsvogner rykket i går inn i republikken fra tre fronter, og står ti kilometer inne i Tsjetsjenia.

Det er ganske klart at det er statsminister Vladimir Putin selv som trekker i trådene og har gitt det endelige klarsignalet til invasjonen. For ham er et vellykket felttog mot de forhatte tsjetsjenerne den beste billetten han kan få kjøpt for å etterfølge Boris Jeltsin som president i juni neste år.

De aller fleste kommentatorer i russisk presse ser dette som den viktigste grunnen til at krigen kommer nå.

Humanitær katastrofe

Massiv bombing for invasjonen har allerede skapt en humanitær katastrofe i Tsjetsjenia og naborepublikkene. Mange titusener står ved grensa og slipper ikke ut. Russiske aviser melder at russiske grensevakter krever penger for å slippe folk over.

Det koster 200 dollar for lastebiler og 80 dollar for personbiler, penger de fleste lutfattige tsjetsjenerne ikke har etter år med krig. Totalt er nærmere 100000 mennesker på flukt, en tredjedel av landets befolkning.

Det er uklart hvor mange soldater som deltar i aksjonen. Men det skal være 30000 russiske soldater i oppmarsjområdet. Det er i underkant av hva militære eksperter vurderer som tilstrekkelig for en invasjon.

Det er også uklart hva som er det endelige målet for invasjonen. Enten er det å okkupere den nordlige delen av republikken til elva Terek for å skape en buffersone. Eller så er det å ta de tsjetsjenske separatistene en gang for alle.

Statsminister Putin sa i går at Russland ikke lenger anerkjenner de tsjetsjenske myndighetene. En slik uttalelse kan tyde på at målet er å forsøke å knuse separatismen en gang for alle. Sist Russland prøvde, fra 1994 til 1996, kostet det 80000 mennesker livet, de fleste ofrene var tsjetsjenske sivile og unge russiske vernepliktige gutter.