FUGLER I VEIEN:  Fugler er farlige for fly i fart. Nå går man nye veier for å bli kvitt dem fra flyplassene. Foto: REUTERS/Tim Wimborne
FUGLER I VEIEN: Fugler er farlige for fly i fart. Nå går man nye veier for å bli kvitt dem fra flyplassene. Foto: REUTERS/Tim WimborneVis mer

Går til laserkrig mot fugler i Stavanger

Skremmer bort fugler som ypper over Stavanger lufthavn, Sola.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Fugleskremslene gjorde ikke jobben, og laserteknologi tas dermed i bruk for å skremme bort fugler som ypper over Stavanger lufthavn, Sola.

Hvert år skjer det mellom 40 og 50 kollisjoner mellom fugl og fly i luftrommet over flyplassen. Men i løpet av høsten skal tre helautomatiske lasertårn plasseres på strategiske steder langs flyplassens rullebaner, melder Rogalands Avis.

- Laserne skal lyse fram og tilbake langs sidene av rullebanene. Da blir det virkelig utrivelig for fuglene å være der, sier sikkerhetssjef Pål Ranestad ved Stavanger lufthavn, Sola.

Sola er den første norske flyplassen som får et slikt lasersystem. De siste tre årene har ikke flyplassen registrert skader på fly forårsaket av fugler, men de utgjør like fullt en sikkerhetsrisiko. I fjor styrtet et amerikansk fly i Hudson-elven i New York etter å ha fått en fugleflokk i motoren.

For noen år siden ble oppblåsbare fugleskremsler tatt i bruk på Sola. Det hjalp ikke.

- De ble raskt vant til fugleskremslene. For å få effekt av dem måtte vi ofte flytte dem rundt, og ikke bruke dem hele tiden, sier Ranestad.

(NTB)

UBEHAGELIG: Laser er ikke noe behagelig å få i ansiktet. Foto: SIGURD FANDANGO/Dagbladet
UBEHAGELIG: Laser er ikke noe behagelig å få i ansiktet. Foto: SIGURD FANDANGO/Dagbladet Vis mer