Går til oppgaven med ydmykhet og alvor

- Jeg går til de nærmeste dagene med stort alvor og ydmykhet, sa Jens Stoltenberg da det var klart i går kveld at han blir Norges nye statsminister. En indre jubel over at regjeringsmakten er hans, skjulte han godt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er glad for at vi har fått flertall for å bygge gasskraftverk, var det nærmeste gledesutbrudd Stoltenberg kom. Om det ble tid til feiring av gasskraften, klarte han ikke svare på. Da Kjell Magne Bondevik forkynte regjeringens avgang i Stortingssalen, ble den vordende statsminsteren nærmest dratt fra TV-kanal til TV-kanal. Deretter var det et timelangt møte i partiledelsen, før han kunne dra hjem rundt midtnatt.

Igjen og igjen gjentok Stoltenberg at han ennå ikke har fått oppdraget om å danne regjering av Hans Majestet.

- Dette er en alvorlig sak. Det er viktig at man går ryddig og korrekt fram. Jeg må avvente en eventuell henvendelse fra Kongen og vil ikke spekulere i noe før det skjer, sa Stoltenberg.

Rett til topps

For en måned siden ble han statsministerkandidat. Den avtroppende statsminister Kjell Magne Bondevik vil kalle dette et råkjør uten like mot regjeringsmakt. Siden Stoltenberg kom på banen, har det vært slutt på maktvegringen i Ap.

Thorbjørn Jagland sier til Dagbladet at det er helt etter planen at Ap nå er tilbake i regjeringsmakt.

Stoltenberg sier det først var i går morges han skjønte at det kunne bli regjeringskrise, da sentrumspartiene la fram et nytt forslag om å ikke svekke forurensningsloven.

- Det forslaget var bare en ny avledningsmanøver. Det ville skapt uklarhet om hva Stortinget vedtok, sier Stoltenberg.

Han bøyde ikke av.

- Frykter du bråk om gasskraftverk fra miljøbevegelsen og egne rekker, fram mot valgkampen?

- Jeg tror at det er riktig å stå for det man mener, selv om det er motstand og uenighet. Man taper mer på på være uklar og ikke tørre å ta et standpunkt. Over tid tjener man på å ta standpunkt, men ikke søke strid, svarer Stoltenberg.

Styrer som Gro

Han kan nok komme til oppleve lenkegjenger mot gasskraftverk og velgersvikt fram mot valget i 2001. Men i Stortinget er det få skjær i sjøen. Stoltenberg kommer til å gjøre som Gro: Søke flertall der flertall er å finne.

I går sikret han gasskraftverk med støtte fra høyre-partiene. I fordelingspolitikken vil han ta fra de rike og gi til de mindre rike, støttet av sentrumspartiene. Og i Europa-politikken får han flertall med Høyre. I går noterte Stoltenberg seg også at det er enighet om hovedlinjene i miljøpolitikken. Bortsett fra gasskraft, da.

36,9-strategien som gjorde at Thorbjørn Jagland og Ap ga fra seg makten, er en saga blott. Kravet om faste alliansepartnere er borte. Det bekreftet Stoltenberg i går: - Det som har skjedd, er at sentrumspartiene har blitt mer ansvarlige i den økonomiske politikken. De har lært av å være i regjeringskontorene og blitt mer nøkterne. Og i fjor høst fikk vi en budsjettavtale med sentrumspartiene, sa Stoltenberg.

Sikret budsjettro

I den økonomiske politikken får Stoltenberg støtte fra sentrumspartiene ut budsjettperioden. Etter at kontantstøtten til slutt ble godtatt, var det klart for et budsjettforlik. Mange undret seg over at Thorbjørn Jagland i fjor høst ville ha en budsjettavtale med sentrumspartiene og ikke bare stemme subsidiært

. Nå er avtalen gull verd.

KrFs parlamentariske leder bekreftet forrige uke at avtalen står ved lag ut budsjettperioden. Sorg og bitterhet over Ap's råkjør for gasskraft kan ikke tå i veien. Når forskjellsmeldingen skal behandles i Stortinget i løpet av våren, betyr det trolig mer skatt til de rike, skattelette til de dårligst stilte.

STATSMINISTER: En måned etter at han ble Ap's parlamentariske leder er Jens Stoltenberg på vei inn i regjeringskontorene.