Går til politiet med opptak av SS-Jensen

- Han er en nazist. Og jeg skylder han ikke en krone, sier Geir Ove Kvalheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LES OGSÅ:
• - Har svindlet frontkjempere for 600.000

Geir Ove Kvalheim

Født 1970 i Bergen, oppvokst i Vestfold

Regissør, tekstforfatter og skuespiller. Utdannet 1992 - 1994 ved Skrivekunstakademiet i Hordaland, Revyskolen og Romerike folkehøgskole.

Har arbeidet som regissør/skuespiller for NRK, TV2, TVN, Fenris Film, Applaus Film & TV AS, Jo Vestly Produksjon, Norgesparken ASA, m.fl. Siste skuespillerrolle film/TV: «Kodenavn Hunter». Jobber mest med videoproduksjon for næringslivet.

Tillitsverv i organisasjonslivet:

Fylkesleder og landsstyremedlem i AUF 1989 - 1991 Delegasjonsmedlem til FNs barnekommisjon mot krigsleketøy Strassbourg 1991 Lagsleder Naturvernforbundet 1989 - 1991 Styremedlem i AUFs sentrale miljøutvalg, Landsmøtedelegat Arbeiderpartiet 1991 Representantskapsmedlem i Holmestrand Arbeiderparti.

Kilde: Wikipedia/Dagbladet.no

•  - Spansk politi på nazijakt hos norsk pensjonist

• - Vil ha norsk stornazist for retten

(Dagbladet.no): Filmskaperen Geir Ove Kvalheim (37) har nærmere 80 timers videoopptak med den Spania-bosatte norske frontkjemperen Fredrik Jensen (86). I morgen går han til politiet i Oslo med det som allerede skulle vært en tv-dokumentar om Jensen og hans nazi-nettverk i Sveits, Frankrike, Tyskland, Østerrike og Sverige.

- Fredrik Jensen er en aktiv nazist som har en edderkopprolle i et europeisk nettverk mellom krigsforbrytere og nynazister. Jeg hadde planlagt å overlate materialet til politiet seinere. Men nå gjør jeg det direkte for å bli renvasket fra stempelet som svindler, sier Kvalheim til Dagbladet.no.

Jensen har tidligere avvist at han fortsatt er nazist eller at han har kontakt med krigsforbrytere.

- De eneste jeg har vært i kontakt med er kameratene jeg slåss i felten med, sa han til Dagbladet.no tidligere denne uken.

Jobbet med dokumentar i åtte år

Går til politiet med opptak av SS-Jensen

Kvalheim er både skuespiller og filmskaper. Siste skuespillerjobb var som sivil politimann i den nordiske krimserien «Kodenavn Hunter». Til daglig er han opptatt med videoproduksjon for næringslivet.

I tillegg har han jobbet de siste åtte årene med dokumentasjon av de norske frontkjempernes skjebne i det norske rettsoppgjøret etter annen verdenskrig - de som sto på «feil side».

Slik kom han i kontakt med den høyest dekorerte norske frontkjemperen i Hitlers tjeneste på Østfronten. Fredrik Jensen, som i vår har vært mistenkt for å skjule den ettersøkte krigsforbryteren «Doktor Død», er dekorert med Det tyske kors i gull.

Overfor Aftenposten hevder Jensen torsdag at Geir Ove Kvalheim skylder han minst 600.000 kroner, penger som Kvalheim skal ha fått låne for å finansiere en dokumentar om nettopp Jensen selv og hans gamle SS-kamerater.

- Ser fram til retten

Det er en mildt sagt høyst kontroversiell måte å finansiere en uavhengig dokumentar på. Kvalheim medgir selv at han kan ha gjort \'noen ufornuftige\' valg underveis.

- Jeg er stolt av det jeg har gjort og av det materialet jeg sitter med, og som jeg nå tilbyr å dele med politiet. Noen av metodene har vært nødvendige for å få innpass hos Jensen og hans nettverk. Jeg kan bevise at jeg ikke skylder Jensen en eneste krone eller har solgt unna verdifulle gjenstander slik han hevder. Jeg ser fram til å møte ham i retten, sier Kvalheim til Dagbladet.no.

Han samarbeidet tett med Fredrik Jensen fra 1999 til årsskiftet 2005/2006. Siden har de ikke hatt kontakt.

IKKE PÅ TALEFOT: Geir Ove Kvalheim (t.v) har i flere år jobbet med en dokumentar om gamle frontkjempere. Her er han avbildet sammen med den høyest dekorerte norske frontkjemperen under andre verdenskrig, Fredrik Jensen. 
Bildet er tatt ved den tidligere SS-offisersskolen i Bad Tölz utenfor München, hvor Jensen var elev under krigen. Nå hevder Kvalheim at Jensen omgås krigsforbrytere, mens Jensen mener Kvalheim skylder ham penger. Foto: PRIVAT
IKKE PÅ TALEFOT: Geir Ove Kvalheim (t.v) har i flere år jobbet med en dokumentar om gamle frontkjempere. Her er han avbildet sammen med den høyest dekorerte norske frontkjemperen under andre verdenskrig, Fredrik Jensen. Bildet er tatt ved den tidligere SS-offisersskolen i Bad Tölz utenfor München, hvor Jensen var elev under krigen. Nå hevder Kvalheim at Jensen omgås krigsforbrytere, mens Jensen mener Kvalheim skylder ham penger. Foto: PRIVAT Vis mer

Lånte for å slippe inn

- Men er det riktig at du HAR lånt penger av Jensen for å lage en dokumentar om han og hans krigskamerater?

- Jensen ville ha kontroll selv for å slippe med \'inn\'. Hans måte å sikre det, var at jeg skyldte han penger. Derfor lånte jeg 200.000 kroner og undertegnet et gjeldsbrev i 1999 med ett års frist for tilbakebetaling. Han fikk alt tilbake i år 2000. Jeg har opptak av tilbakeleveringen. Forøvrig skylder jeg han heller ikke en eneste krone.

- Hvorfor truer Jensen med rettslige skritt nå når lånet forfalt i år 2000?

- Det kan dere spekulere i selv. Jensen vet at jeg har farlig materiale om han, og dette er hans måte å prøve å sverte meg og ufarliggjøre de opptakene jeg har. Det er neppe tilfeldig at han rykker ut med dette to dager etter at internasjonal presse har avdekket at han har vært under etterforskning i forbindelse med letingen av den mest ettersøkte krigsforbryteren fra annen verdenskrig, Aribert Heim, sier Kvalheim.

- En Walraff

Hans filmskaperkollega Harald Herland i Applaus film har vært Kvalheims mentor underveis siden 1999. Han går god for troverdigheten i prosjektet, selv om han mange ganger underveis har stilt kritiske spørsmål ved arbeidsmetodene. Mye har tilsynelatende gått på premissene til Jensen og de andre intervjuobjektene.

- Jeg har sett underveis at han har vært nødt til å gjøre en form for wallraffing for å få innpass. Noen av metodene ville vært etisk vanskelige for en etablert redaksjon å gå i gang med. Men Kvalheim driver for egen hånd, og jeg har sett at materialet holder vann.

- Hvorfor er det ikke blitt en ferdig dokumentar?

- Han mangler foreløpig endel historiske bilder og annen dramaturgisk innpakning.

- Skylder han penger til Fredrik Jensen eller andre intervjuobjekter?

- Det har jeg aldri hørt noe om. Og vi har pratet ukentlig om dette prosjektet i flere år, sier Harald Herland.

Takket nei

NRKs dokumentaravdeling har gått gjennom prosjektet - og takket nei.

- For et år siden var Kvalheim her og presenterte et opplegg. Vi takket til slutt nei fordi vi nettopp hadde presentert frontkjemperne i et annet program og fordi det ble litt uklart hvordan Kvalheim hadde tenkt å lande prosjektet sitt, sier programkjøper Tore Tomte i NRK til Dagbladet.no.

- Så dette er det siste dere har hørt om dette dokumentararbeidet?

- Vel, Fredrik Jensen dukket opp her på Marienlyst for noen tid tilbake. Han kom med et brev der det sto at han var invitert til en prøvevisning hos oss. Men vi har aldri sendt ut noen slik invitasjon. Vi har jo ingen dokumentar. Jensen viste oss invitasjonen. Den var i alle fall ikke skrevet av oss eller på vårt brevpapir. Jeg husker i farta ikke hvem som hadde skrevet det. Og Jensen ringte hit for et halv år siden. Han lurte på hvordan det gikk med dokumentaren. Men vi har ikke gitt tilsagn om noe som helst, så det kunne ikke vi gi noe svar på, sier Tomte.

Ikke TV 2

Ovefor Aftenposten hevder Fredrik Jensen at filmskaper Kvalheim også hadde en avtale med TV 2.

Redaksjonssjef Odd Isungset i Dokument 2 stusset over det da han leste det samme.

- Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg aldri har pratet med Kvalheim. Og det ville vært pussig om noen andre her i huset hadde gjort en avtale uten å kontakte meg eller andre i Dokument 2. Men det skal jeg sjekke og ringer dere kjapt tilbake om så har skjedd.

Og vi hører ikke mer fra Isungset.

ANGRER IKKE: Fredrik Jensen var med i Waffen SS under andre verdenskrig.
TAKKET NEI: Fredrik Jensen dukket opp i NRK til en prøvevisning som var helt ukjent for oss, sier programkjøper Tore Tomter.
HØYEST DEKORERT: Fredrik Jensen var den høyest dekorerte norske frontkjemperen og den eneste som fikk Det tyske gullkors.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer