Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Går til rettssak mot Winnie Mandela

JOHANNESBURG (NTB-Reuters-AFP): Den britiske politikeren Emma Nicholson vil anlegge sak mot Winnie Madikizela-Mandela for drapet på den 14 år gamle aktivisten Stompie Seipei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sannhetskommisjonen, som nå avhører vitner i forbindelse med at påstandene om at Stompie direkte eller indirekte ble mishandlet og drept av Winnie Mandela, har ingen dømmende myndighet. Dermed må en privatperson eller myndighet anlegge sak mot henne om hun skal bli dømt i henhold til sørafrikansk lov.

  Den tidligere britiske parlamentarikeren Emma Nicholson fungerer som verge for Katiza Cebekhulu, som var medlem av Winnie Mandelas «livgarde», den såkalte Mandela United Football Club. Under denne ukens høring i Sør-Afrikas Sannhets- og forsoningskommisjon forklarte Cebekhulu at han selv hadde sett Winnie Mandela drepe Stompie med en kniv.

Følelsesladet

Sannhets- og forsoningskommisjonen hørte tidligere onsdag et følelsesladet vitneprov fra den hvite metodistpresten Paul Verryn, som gråtende beklaget at han ikke hadde klart å beskytte Stompie. Det var fra hans prestegård «fotballklubben» bortførte de fire ungdommene, etter at Winnie Mandela først hadde beskyldt Verryn for å ha misbrukt guttene seksuelt.

  Verryn, som nå er biskop, sa han hadde kjempet hardt med seg selv for å tilgi og forsone seg med Winnie, selv om hun ikke ønsket hans tilgivelse.

  Verryns vitneprov gjorde tydelig inntrykk på Madikizela-Mandela. For første gang siden høringen tok til mandag var det tegn til brist i hennes meget kontrollerte fasade.

Mishandlet

En av de fire ungdommene som ble kidnappet vitnet også for kommisjonen onsdag. Thabiso Mono fortalte at Winnie selv begynte å slå dem, før medlemmene av hennes «livgarde» tok over.

  -«Mamma» (Winnie) sa at jeg ikke hadde noen rett til å leve. Hun begynte å slå oss med knyttnevene. Så kom de andre og løftet oss opp, før de slapp oss ned på bakken. Vi skrek, de sang. Dette er jeg villig til å si under ed, fordi det er sannheten, sa Thabiso Mono i Sannhetskommisjonen onsdag.

  Winnie Madikizela-Mandela benekter selv hardnakket alle disse anklagene, som kan komme til å gjøre ubotelig skade på hennes politiske karriére. Hun stiller til valg som nestleder for ANC på partiets landsmøte i desember, men høringene i Sannhetskommisjonen setter et stort spørsmålstegn ved hennes kandidatur.

MER BRÅK I SIKTE: Winne Mandela kan vente seg mer bråk om hun kommer helskinnet fra Sannhetskommisjonen. Den britiske politikeren Emma Nicholson vil anlegge rettsak mot henne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!