Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Går til sak for å få bedre politiker-lønn

TROMSØ (Dagbladet): Venstre-politiker Bjørn Tønsager i Svolvær står fram og krever mer penger for sin lokalpolitiske innsats. Nå har han engasjert advokat for å forfølge sine økonomiske krav mot Vågan kommune i Lofoten. - Jeg taper mellom 40 000 og 60 000 kroner året, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken er prinsipiell og Tønsager mener han snakker på vegne av mange misfornøyde lokalpolitikere.

Formannskapet i Vågan har enstemmig avvist Venstre-mannens forlangende.
- Hvis alle skal kreve erstatning for tapt inntekt, havner vi på ville veier, mener ordfører Harald E. Hansen (Sp) i Vågan.

Bjørn Tønsager er også pasientombud i Nordland og har i mange år hatt ekstrainntekt i form av honorar for foredrag og undervisning.

- Nå må jeg delta på mange lange møter, sitte i telefonen og bruke mye tid på forberedelser hjemme. Derfor har jeg måttet legge denne bijobben på hylla, sier Tønsager til Dagbladet.

Han mener det er naturlig at kommunen dekker hans tapte inntekter.

- Selvsagt er det en belastning å gå i front for et slikt krav. Men dette handler også om lokaldemokratiets framtid. Faren er at dyktige folke velger bort politikken av økonomiske grunner, framholder Tønsager.

Ikke svart inntekt

Ordfører Hansen er forsiktig med å kommentere den konkrete saken, fordi den kan havne for domstolene.
- Vi mener at kommunen følger loven og utbetaler den godtgjørelse de folkevalgte har krav på. Det kan ikke bli slik at politikere kan kreve erstatning for inntekter de for eksempel kunne ha fått fra svart arbeid, påpeker ordføreren.

- Risikerer ikke kommunen å sitte igjen med B-politikere hvis de folkevalgte ikke får dekket sine økonomiske tap?

- Politikk har alltid hatt et islett av idealisme. Det er ikke sikkert at vi får tak i de beste politikerne hvis engasjementet skal styres av økonomiske hensyn, sier Harald E. Hansen til Dagbladet.

Bjørn Tønsager vil sammen med sin advokat vurdere neste skritt for å få den godtgjørelse han mener han har krav på.

Forpliktelse

- Vurderer du å trekke deg fra dine verv fordi du taper penger på politikken?

- Jeg føler meg moralsk forpliktet overfor de velgere som har stemt på meg. Når jeg først er valgt, må jeg gjøre det beste ut av situasjonen. Jeg vil heller ikke melde fiktive avbud til møter fordi jeg vil prioritere andre engasjementer. Men jeg skal ha en prinsipiell avklaring av denne saken, som angår mange folkevalgte, sier Bjørn Tønsager.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!