Går til sak mot sykehuset Østfold

Hege Slettheim og Cecilie Hansen mistet hvert sitt barn i forbindelse med fødsel på Sykehuset Østfold Fredrikstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begge mener sykehuset har skylden for at barnet deres døde. Nå vil de saksøke sykehuset. Avgjørelsen er så fersk at kravet ikke er bestemt.

Søndag 16. februar ble Hege Slettheim lagt inn på Sykehuset Østfold fordi vannet gikk. Fredrik ble født 22. februar kl. 12.20. På kvelden måtte han legges i respirator. I løpet av hans fem dager lange liv fikk han blodoverføring, blodplater, hvite blodlegemer, hjertemedisin og lungemodningsmedisin.

Til slutt måtte den lille kroppen gi opp. Nyrer, hjerte, lunger og lever fungerte ikke. Respiratoren måtte skrus av.

Døde av infeksjon

Hege Slettheim og Tommy Kirkenær fra Spydeberg mistet sin fem dager gamle sønn 27. februar 2003. Lille Fredrik døde som følge av infeksjon som følge av langvarig for tidlig vannavgang.

-  Vi skjønte at alt håp var ute, sier Tommy Kirkenær.

Han hadde Fredrik på fanget da livet ebbet ut.

-  Det var veldig vondt, samtidig var det en lettelse når vi så hvor langt det hadde gått.

Hege hadde presset på for å få forløst barnet tidligere, fordi hun var redd for infeksjoner. Sykehuset mente at fødselen kunne vente.

Hege fødte ei jente på det samme sykehuset i 1996. Da fikk hun selv infeksjon. Jenta ble født i uke 34. I 1988 fødte hun også ei jente, den gangen i uke 26. Begge gangene gikk det bra.

-  Selv om nordiske prosedyrer nå sier at man skal vente til uke 34, må det kunne gå an å bruke hodet, sier Slettheim.

Hun reagerer også sterkt på behandlingen hun og samboeren fikk under og etter sykehusoppholdet. Sykehuset holdt tilbake deler av journalene.

-  Jeg hadde hele tida forskjellige ansatte å forholde meg til. Og vi har måttet ta initiativet til nærmest all kontakt med sykehuset selv.

Cecilie Hansen og Lars Kristiansen fra Sarpsborg gjennomgikk marerittet i september for snart to år siden. Jenta deres døde 25. september 2002 i mors liv. Cecilie var da i uke 33 av svangerskapet.

-  De lyttet ikke etter fosterlyd i løpet av et helt døgn dagen før fødselen. Hadde de gjort det, så hadde de kanskje skjønt at det var noe galt, sier hun.

Opprørte

Cecilie Hansen forteller at hun ringte patologisk avdeling på sykehuset seks uker etter begravelsen.

-  Jeg ble fortalt at hjernen til tulla mi fortsatt lå på glass, de hadde ikke sjekket den ennå. Jeg mistet telefonrøret i gulvet, sier hun.

Slettheim og Hansen ble svært opprørte da de fikk høre om den 39-årige kvinnen fra Moss som døde på det samme sykehuset i fjor.

-  Jeg ble helt kvalm og skjelven. Det skremmer meg at dette skjedde bare to måneder etter Fredriks bortgang. Hadde de ikke tatt noen ting til etterretning? Jeg setter aldri mine bein på det sykehuset igjen, sier Hege Slettheim.

Cecilie Hansens sak er fortsatt til behandling hos Helsetilsynet, men rapporten i Slettheims sak kom på fredag. Der får sykehuset igjen kritikk, men konklusjonen er at det ikke ble begått alvorlige medisinske feil. Nå har både begge engasjert advokater og forbereder søksmål.

-  Vi skal kjempe så langt vi kan for den lille jenta vår, sier Cecilie Hansen.

-  Noen lurer kanskje på hvorfor vi går til sak når Helsetilsynet har kommet med sin rapport. Vi går til sak fordi rapporten konkluderer med at en del av dette befinner seg i grenseland. Noen må påta seg ansvaret for vår sønns død, sier Hege.

-  Jeg lovte Fredrik før respiratoren ble koblet fra at jeg ikke skulle gi opp.

  •  Siden 1988 har Norsk Pasientskadeerstatning behandlet krav etter 89 spedbarnsdødsfall. 58 har fått medhold. Det er store mørketall.
DØDE: Lille Fredrik døde som følge av en infeksjon. Her er han avbildet den dagen han ble født ved Sykehuset Østfold. Foran sees pappa Tommy Kirkenærs hånd. Bildet er tatt av mamma Hege Slettheim. Fem dager seinere var alt håp ute. Respiratoren måtte kobles fra.
GÅR TIL SAK: Cecilie Hansen (t.v.) og Hege Slettheim mener Sykehuset Østfold kunne gjort mer for å forhindre at barna deres døde i forbindelse med fødselen på Sykehuset Østfold. Hansens sak er fortsatt til behandling hos Helsetilsynet, men rapporten i Slettheims sak kom på fredag.