SAKSØKES: Instagram ble kjøpt av Facebook tidligere i år, og i forrige uke varslet de endringer i brukervilkårene. Foto: AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE/NTBScanpix
SAKSØKES: Instagram ble kjøpt av Facebook tidligere i år, og i forrige uke varslet de endringer i brukervilkårene. Foto: AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE/NTBScanpixVis mer

Går til sivilt søksmål mot Instagram

Etter at de varslet endring av brukervilkårene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Instagram, som er eid av Facebook, varslet i forrige uke at de endrer brukervilkårene for fototjenesten.

Nå har de, sannsynligvis for første gang etter vilkårsendringene, blitt saksøkt, blant annet for kontraktsbrudd.

- Vi mener at anklagene er grunnløse, og vi vil kjempe mot dem i denne saken, sier Andrew Noyes, talsmann for Facebook i en e-post til Reuters.

Vilkårsendringer Instagram lar brukere legge filtere og effekter på bilder, og dele dem på Internett.

Da Instagram i forrige uke meldte at de endret vilkårene, så ble det en opphetet debatt, der mange mistenkte at tjenesten ville selge brukernes bilder, uten å tilby noen form for kompensasjon.

De nye vilkårene tvinger også brukere til å si ifra seg retten til å gå til sak mot tjenesten, bortsett fra under svært spesielle omstendigheter.

Debatten gjorde at Instagram igjen forandret vilkårene, som skal tre i kraft i midten av januar. De fjernet da setningene om at de ville kunne vise bilder uten å gi kompensasjon til brukerne.

Rettighetene Men Instagram beholdt formuleringene om at de kan plassere og tilpasse annonser i brukerinnholdet, og at man ikke kan saksøke tjenesten.

Det er et advokatfirma i San Diego, Finkelstein & Krinsk, som leder søksmålet. De sier at brukere som ikke er enige med brukervilkårene kan slette sin profil, men at de da gir opp rettighetene til bilder de allerede har delt.

- Kort forklart, så sier Instagram «Bildene er hos oss, derfor er de i praksis våre. Hvis du ikke liker det, så kan du ikke stoppe oss», står det i rettspapirene.