Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Går trolig av i dag. Dette kan bli Hareides nye rolle

Når en ny regjering er på plass, går Knut Arild Hareide av som partileder i KrF.

TROLIG SISTE DAG: Knut Arild Hareide har etter alle solemerker sin siste dag på jobb i dag. Foto: Nina Hansen
TROLIG SISTE DAG: Knut Arild Hareide har etter alle solemerker sin siste dag på jobb i dag. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
ANKOMMER: Leder i KrF Knut Arild Hareide ankommer landsstyremøtet i partiet. Er dette hans siste dag som partileder? Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

ULLENSAKER (Dagbladet): Knut Arild Hareide går trolig inn i sin siste dag som partileder for KrF.

- Denne dagen blir spesiell, sa han da han ankom Quality Airport hotel ved Gardermoen rett før klokka 14 i dag.

Hvis KrFs stortingsgruppe og landsstyre sier ja til regjeringsplattformen de har framforhandlet med Høyre, Frp og Venstre, vil KrF-leder Knut Arild Hareide allerede i dag kunne gå av som partileder.

Det bekrefter han overfor Dagbladet.

- Jeg har sagt hele veien at hvis KrF sier ja til å gå inn i regjering med Høyre, Frp og Venstre, og Høyre, Frp og Venstre sier ja til det samme, så er det naturlig at jeg trekker meg på landsstyremøtet som blir avholdt etter at vår stortingsgruppe eventuelt gir sin tilslutning til regjeringsplattformen, sier Hareide til Dagbladet.

Regjeringsplattformen skal nå gås gjennom landsstyret i KrF, som skal gi sitt råd til partiets stortingsgruppe.

Hvis stortingsgruppa sier ja til avtalen, blir det ytterligere et landsstyremøte. Og det er på dette møtet Hareide eventuelt vil komme til å gå av.

Vil bli parlamentarisk leder

Knut Arild Hareide ville i dag ikke svare på hva som blir hans rolle i politikken framover. - Jeg skal ikke spekulere i det i dag, sa han.

Men i et intervju med Dagbladet rett etter at partiet gjorde sitt retningsvalg, var han tydelig på at han kunne tenke seg å gå inn i rollen som parlamentarisk leder.

- Det er opp til Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad å sette sammen sitt mannskap. Det er ikke naturlig for meg å gå inn i en regjering med Frp. Men jeg vil være i Stortinget og gjøre en jobb der, så er det opp til dem om de vil bruke meg som parlamentarisk leder eller til noe annet, sier Hareide til Dagbladet.

Parlamentarisk leder er lederen for et partis folkevalgte på Stortinget. Som innvalgt på Stortinget, er han forpliktet gjennom grunnloven til å forbli i rollen til neste stortingsvalg. Unntaket er om han skulle få en større rolle i en internasjonal organisasjon, som tilfellet var med tidligere Ap-leder Jens Stoltenberg da han fikk rollen som generalsekretær i NATO.

Stortingspolitiker for KrF Hans Fredrik Grøvan har bedt om at Hareide går inn som statsråd i Erna Solbergs regjering, men dette har Hareide avvist med begrunnelsen at det ikke er naturlig.

Politisk redaktør i Vårt Land Berit Aalborg peker også på at Hareide kan få rollen som parlamentarisk leder.

- En annen mulighet er at han blir sittende i utenrikskomiteen på Stortinget, som er en litt mer tilbaketrukket rolle. Jeg tror ikke det er avgjort, sier hun til Dagbladet.

Bollestad ny leder?

Hvis Hareide går av i dag, er det sannsynligvis første nestleder Olaug Bollestad som vil konstitueres som partileder fram til en permanent leder er på plass. Det er imidlertid andre nestleder Kjell Ingolf Ropstad som blinkes ut som den mest sannsynlige arvtakeren til partilederjobben. Ingen vil derimot slå endelig fast at Bollestad konstitueres. Dette er noe landsstyret vil behandle i dag.

- Det får vi se, det får vi se, svarte Bollestad, da hun ankom møtene i dag.

- Nå skal jeg ta de oppgavene partiet ber meg om å ta, det har jeg alltid gjort, det vil jeg gjøre nå også, sa Bollestad.

- Alle vet at jeg er utrolig glad i Knut Arild Hareide. Vi tar ett steg av gangen, nå skal partiet få gjøre sin jobb, svarte hun på spørsmål om hvordan det føles at Knut Arild Hareid snart går av

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!