Går ut mot Italias håndtering av flyktninger: - Det blir litt for enkelt å skylde på alle andre

Statssekretær Jøran Kallmyr sier Italia velger å registrere flyktninger de vet ikke kan få asyl, mens resten slippes innover i Europa.

PÅ BESØK I ITALIA:  Jøran Kallmyr, statssekretær i Justisdepartementet, var i går på besøk i havnebyen Catania på Sicilia for å bli bedre kjent med det norske bidraget til «Operasjon Triton» og flyktningkrisa i Middelhavet. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet
PÅ BESØK I ITALIA: Jøran Kallmyr, statssekretær i Justisdepartementet, var i går på besøk i havnebyen Catania på Sicilia for å bli bedre kjent med det norske bidraget til «Operasjon Triton» og flyktningkrisa i Middelhavet. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

CATANIA, SICILIA (Dagbladet): Båtflyktninger strømmer over Middelhavet og Italia har i lang tid følt seg alene om problemet. I  helga inngikk EU imidlertid en historisk avtale om å fordele 40 000 av flyktningene som har kommet til Italia og Hellas i år, mellom medlemslandene i EU.

- Dette er ting som ikke angår Norge, fordi det er EU-land som skal ha denne omfordelingen. I Norge har vi allerede tatt mer ansvar enn det jeg liker, ved å vedta at vi skal ta imot 8000 kvoteflyktninger over tre år. Det er mye mer enn Norges andel ville vært etter den fordelingsnøkkelen, sier Jøran Kallmyr, statssekretær i Justisdepartementet, til Dagbladet.

Uenig med Italia Vi møter ham i Catania på Sicilia, som i år har tatt imot mange av de 60 000 flyktningene som har ankommet Italia. Den italienske statsministeren har i lang tid kritisert EU for å ikke hjelpe Hellas og Italia nok med flyktningstrømmen. Italia mener alle land, også Norge, kan gjøre mer.

- Jeg vil være litt uenige med italienerne der, for vi har gjort veldig mye. Dette handler om at italienerne må bli flinkere til å returnere dem som har kommet hit og er av nasjonaliteter som vi ikke gir asyl til. Hvis Italia ikke begynner å returnere dem, så vil flere fortsette å komme og bli utnyttet av menneskesmuglere. «Se, de kom ikke tilbake, de må jo ha det bra», kan menneskesmuglerne si da, sier Kallmyr til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.