GIR KRITIKK: Linda Hofstad Helleland kritiserer Telenor etter Berit Svendsens avgang. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
GIR KRITIKK: Linda Hofstad Helleland kritiserer Telenor etter Berit Svendsens avgang. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Går ut mot Telenor: - Uholdbart

Likestillingsminister Linda Hofstad Helleland kritiserer Telenor for manglende kjønnsbalanse.

Likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) går hardt ut mot Telenor-ledelsen etter at det i dag ble kjent at Berit Svendsen går av som administrerende direktør i selskapet.

- Det er uholdbart at et av Norges desidert største selskaper, som har alle forutsetninger for å rekruttere de beste kvinner til toppen i konsernledelsen ikke greier å ha en bedre kjønnsbalanse enn det de ser ut til å ha, sier barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland til NRK.

I feil retning

Helleland sier også at Svendsens avgang er et eksempel på at det går i feil retning hos Telenor og at hun vil be Sigve Brekke om å ta grep for å få flere kvinner inn i toppledelsen.

- Neste gang jeg treffer Sigve Brekke, kommer jeg til å si hva jeg mener om den negative utviklingen i selskapet, sier Helleland.

Berit Svendsen var en av tre kvinner i konsernledelsen. Etter Svendsens avgang er to av ni i konsernledelsen kvinner.

Konsernsjef for Telenor, Sigve Brekke, sier at han ikke deler Hellelands syn på at 33 prosent kvinner i konsernledelsen er uholdbart. Han sier videre at Telenor jobber for å få kvinneandelen i selskapet opp.

- Vi har et systematisk arbeid for å utvikle og rekruttere gode, kvinnelige ledere i Telenor og har satt oss et mål om å ha 30 prosent kvinner blant våre seniorledere innen 2020. Dette er et kontinuerlig arbeid og ikke noe vi løser over natten. Jeg ser frem til å møte Hofstad Helleland og høre hennes innspill på hvordan vi kan forsterke vårt arbeid for å øke andelen kvinnelige ledertalenter, sier Brekke.

Vil ikke kommentere saken konkret

Dagbladet har vært i kontakt med Nærings- og fiskeridepartementet i forbindelse med Svendsens avgang.

- Jeg kommenterer ikke denne saken konkret, men det er en kjent sak for alle virksomheter at vi mener det er for få kvinnelige ledere i norske selskaper. Vi trenger mer mangfold, og som eier forventer vi at styrene jobber systematisk med dette. Dette er et tema vi tar opp jevnlig med selskapene, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Næringsministeren sier videre at det er styret som har ansvar for forvaltningen av selskapet og at dette gjelder interne forhold som ledelse av selskapet. Næringsministeren henviser videre til Telenor når det gjelder endringene i konsernledelsen.

Skviset ut?

Berit Svendsen har jobbet for Telenor i nesten 30 år. I dag gikk hun av som administrerende direktør for Telenor Norge, og klokka 11.00 inviterte konsernsjef Sigve Brekke og styreleder Gunn Wærsted til en pressekonferanse om utskiftningene i selskapet.

I august opplyste kilder til NRK at Brekke lenge skal ha forsøkt å bytte ut Berit Svendsen som leder Telenor Skandinavia. På pressekonferansen tilbakeviste Brekke at det har vært noe personlig ønske fra hans side å få Svendsen ut.

- Det er helt feil at jeg har hatt et ønske om å skvise ut Berit Svendsen, snarere tvert imot, sa Brekke under pressekonferansen.