- Går ut over alt annet

Innlagte coronapasienter krever mange ressurser. Bildet fra Rikshospitalet viser en uvaksinert covid-pasient som får hjelp av 15 ansatte.

KREVENDE: Bildet ble tatt på intensivavdelingen på Rikshospitalet i Oslo i desember. Foto: Thomas Jensen
KREVENDE: Bildet ble tatt på intensivavdelingen på Rikshospitalet i Oslo i desember. Foto: Thomas Jensen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

- For meg var poenget å vise hvor mye ressurser en uvaksinert covid-pasient trenger, selv etter personen ikke lenger er smittsom. Der talte vi opp til 15 ansatte, sier intensivsykepleier Hilde Wøien på generell intensiv 1 på Rikshospitalet.

Bildet fra Rikshospitalet i desember, som nå deles på sosiale medier, viser hvor mange ansatte som kreves for å koble en coronapasient til en hjerte-lunge maskin.

Grunnen til at de ansatte ikke har på seg smittevernutstyr er fordi pasienten ikke lenger er smittsom.

- De siste ukene har vi hatt fire til fem svært ressurskrevende pasienter samtidig i vår avdeling. Majoriteten er uvaksinert. Det går utover all annen virksomhet ved sykehuset, sier Wøien og legger til:

- I tillegg må vi ha opptil to sykepleiere per vakt for en slik pasient.

FHIs ukerapport for forrige uke viste at 54 prosent av dem som ble innlagt på sykehus med covid-19 i Norge var uvaksinert.

- Redder liv

- Ved covid-sykdom kan lungene bli så skjøre at man trenger behandling på hjerte-lunge maskin (ECMO) for å gi lungene hvile - i påvente om at lungene sakte men sikkert heles. Men det er dessverre ikke ufarlig. Det er stor dødelighet med en slik behandling, har Wøien tidligere uttalt til Drammens Tidende.

Det er bare de aller sykeste som får en slik behandling, som kan vare opp til 40 til 50 dager. Hvordan det går med akkurat denne pasienten vet man fortsatt ikke, skriver avisa.

Til Dagbladet kommer Wøien med en bønn til uvaksinerte.

- For dem som ikke har medisinske årsaker til å ikke la seg vaksinere, så er det uforståelig for meg at de fortsatt lar være. Vaksinen beskytter, det er opplagt. Vaksinen redder liv. Og ved å vaksinere deg bidrar du til at helsevesenet får en mer håndterlig hverdag.

Rammer uvaksinerte

Ifølge FHI rammer nå alvorlig coronasykdom særlig uvaksinerte personer og fullvaksinerte personer med underliggende sykdommer.

- Det er derfor avgjørende at uvaksinerte starter sin vaksinasjon, skriver FHI i ukesrapporten.

På grunn av økt spredning av omikronviruset kan det bli en «betydelig økt» belastning på helsetjenesten.

- Kommunene og sykehusene må benytte de nærmeste ukene til å vaksinere flere og forberede seg på stort sykefravær og flere pasienter, skriver FHI.

Oslo er versting

Ifølge FHIs ukesrapport er Oslo det fylket i Norge med lavest prosent vaksinasjon av tredje dose per 2. januar. 28 prosent av Oslos innbyggere har fått tredje dose sammenliknet med de store de store fylkene Viken (34 prosent) og Innlandet (39 prosent).

- I Oslo er kanskje befolkningen mer sammensatt, med mennesker fra mange deler av verden, enn andre steder i Norge. Vi vet at vaksineskepsis varierer i forskjellige steder i verden. Det er mulig at det påvirker vaksinedekning, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til Dagbladet.

CORONA: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på spørsmål og gir en oppdatering om coronasituasjonen, 5. januar 2022. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Det er høyt smittetrykk i hovedstaden nå. Burde man prioritere tredje dose i Oslo?

- Nå tror jeg hovedstaden prioriterer dette høyt og gjør et fantastisk arbeid for å vaksinere. Det er også nok vaksiner, de kan også få hjelp hvis det er kapasitetsproblemer av blant annet forsvaret og helsefagstudenter. Jeg tror ikke det er på tilbudssiden som det står på.

Byrådsavdeling for helse, eldre og innbyggertjenester mener at tallene ikke tar høyde for andelen av befolkningen som har gjennomgått covid-19, og derfor skal ha en vaksinedose mindre, skriver Avisa Oslo.

- Oslo har flest smittede gjennom pandemien, og når man tar med de som har bygget beskyttelse gjennom å ha vært smittet, ligger Oslo på snitt i landet, skriver avdelingen i en e-post til avisa.

71 prosent av hele befolkningen i Norge er nå vaksinert med to doser, ifølge FHI.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer