Joe Biden

- Går veldig dårlig

President Joe Biden og en avgjørende senator klarer ikke å bli enige. Det bremser en stor del av Bidens «Build Back Better»-plan.

KJEMPEPAKKE: Bidens pakke for infrastrukur og klimatiltak ble stemt gjennom i Representantenes hus i november, en stor seier for presidenten. Men pakken må fortsatt gjennom Senatet, hvor én demokratisk senator blir avgjørende. Foto: AP Photo/Susan Walsh / NTB
KJEMPEPAKKE: Bidens pakke for infrastrukur og klimatiltak ble stemt gjennom i Representantenes hus i november, en stor seier for presidenten. Men pakken må fortsatt gjennom Senatet, hvor én demokratisk senator blir avgjørende. Foto: AP Photo/Susan Walsh / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I midten av november var det duket for politisk kamp innad i det demokratiske partiet.

Bidens pakke for infrastruktur og klimatiltak ble stemt gjennom i Representantenes hus, men i Senatet må alle de 50 demokratiske representantene støtte forslaget.

Senator og demokrat Joe Manchin fra Vest-Virginia uttrykte tidlig bekymring for loven.

Nå «koker spenningen over» mens diskusjonene om demokratenes milliardpakke dras ut mellom president Joe Biden og Manchin, skriver Politico.

MANDAG: Senator Joe Manchin forlater kontoret sitt etter at han snakket med president Joe Biden mandag. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite / NTB
MANDAG: Senator Joe Manchin forlater kontoret sitt etter at han snakket med president Joe Biden mandag. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite / NTB Vis mer

- Langt fra hverandre

Håpet om å få godkjent lovforslaget før jul, blekner, og det er tilsynelatende Manchin som bremser arbeidet. Senatoren og presidenten skal angivelig være svært uenige.

CNN, New York Times, nyhetsbyrået AP, Politico og NBC News skriver at arbeidet trolig ikke blir ferdig i år.

- Samtalene mellom Biden og Manchin går veldig dårlig. De er langt fra hverandre, sier en kilde til Politico.

Også AP skriver at Biden og Manchin skal være svært delt i syne på pakken.

Men å la arbeidet med loven fortsette på nyåret, samme år som kongressvalget finner sted, er et illevarslende tegn, og forsinkelsen vil være et slag for et parti som forbereder seg på valget, skriver nyhetsbyrået.

Ifølge AP har Republikanerne har en reell sjanse til å vinne kontroll over både Huset og Senatet.

REAGERER: President Joe Bidens pressesekretær Jen Psaki reagerer på sykehus-spørsmål fra en Fox News-journalist. Foto: Det hvite hus. Vis mer

Vil kutte støtte

Det skal være økende frustrasjon over Manchin blant ansatte i Det hvite hus, og Biden selv skal ha blitt lei av samtalene og vil snart presse ham til å ta en beslutning og støtte lovforslaget, sier kilder i Det hvite hus.

Biden og Manchin har snakket sammen på telefon to ganger denne uka. Det hvite hus opplyser at det var «vennlige og produktive samtaler».

Samtidig benektes det at Biden er frustrert over prosessen, ifølge New York Times.

Avisa skriver at Biden og Manchin ikke har klart å bli enige, og viser til kilder blant tjenestemenn i Det hvite hus og Kongressen.

Ifølge avisa ønsker Manchin å begrense omfanget av pakken og krympe prislappen. Bidens opprinnelige forslag var på 3 500 milliarder dollar, men den ble nedskalert til 1 750 milliarder dollar.

En av tingene de skal være uenige om, er et forslag om å forlenge en utvidet månedlig utbetaling på 300 dollar til familier med barn i ett år til.

Manchin vil angivelig kutte den utvidede støtten fra lovforslaget, skriver CNN. Men det skal være helt uaktuelt for presidenten, og dette skal ha vært et sentralt tema i samtalene.

Bekymret for kostnaden

CNN omtaler Manchin som Senatets viktigste «swing vote», altså at hans stemme kan ende opp både hos demokratene eller republikanerne.

Onsdag ga Manchin nyhetskanalen en mer detaljert begrunnelse for at han fortsatt ikke er enig med presidenten. Senatoren fortalte at han er imot utvidelsen av støtten fordi han mener «det skjuler den sanne kostnaden av et program som trolig vil bli utvidet år etter år.»

Han mener at hvis demokratene vil utvide ordningen, burde det gjøres som en 10-årig utvidelse «for å være transparente med offentligheten.»

Zzzz: Under FNs klimatoppmøte COP26 i Glasgow, kunne det se ut som om president Joe Biden slet med å holde øynene åpne. Video: Washington Post Vis mer

Senatoren har også uttrykket bekymring for hvordan pengestøtten påvirker de totale kostnadene for lovforslaget, hevder en kilde til CNN. Kilden forteller at Manchin har gjort det klart at disse dyre tiltakene vil gjøre at pakken overstiger 1 750 milliarder dollar.

Manchin er ikke den eneste årsaken til forsinkelsen. Demokratene i Senatet er ikke ferdige med å forhandle, og bestemmelser om statlige og lokale skatter er ikke avgjort. Demokratene i Senatet har heller ikke fullført alle prosedyremessige kravene som er nødvendige for å holde en avstemning, forklarer NBC News.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer