Garanterer maksgrensa

Stortingsflertallet garanterer at barnehageavtalen med makspris på 1500 kroner skal bli virkelighet, selv om flere rapporter lister opp en mengde problemer og uheldige konsekvenser av reformen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En ny rapport viser at den vil svekke kommunenes økonomi så framt det ikke tilføres friske penger over statsbudsjettet.

Bondevik-regjeringen - som var til dels sterkt imot barnehageavtalen stortingsflertallet gikk inn for i vår - har bestilt en rekke konsekvensrapporter og konsulentutredninger, som alle i større eller mindre grad konkluderer med store problemer til gjennomføringen av maksprisen.

Skal gjennomføres

Men nå får regjeringen klar beskjed fra stortingsflertallet om at vedtaket og avtalen står ved lag, og at den skal gjennomføres. Uansett spådommer om milliardpengesluk og dramatiske utslag for kommunenes økonomi.

- Regjeringen må innse at det blir en stor barnehagereform og ingen store reformer har blitt gjennomført uten noen problemer i begynnelsen, sier SVs nestleder Øystein Djupedal til Dagbladet.

Ap's Hill-Marta Solberg legger til:

- All erfaring til nå har vist at dagens modell for barnehagedrift ikke fungerer. Sittende regjering klarer ikke på langt nær å bygge det antall barnehageplasser de har lagt opp til, sier Solberg.

Krisemøte

Etter at Dagbladet og Aftenposten i går kunne bringe innholdet i forskningsrapporten laget av Allforsk, møttes partiene bak barnehageavtalen til et krisemøte på Hill-Marta Solbergs kontor. I går sendte Barne- og familiedepartementet ut ytterligere en rapport som sår usikkerhet om dette er en reform som lar seg gjennomføre.

- De mange forskningsrapportene er helt nødvendige for å få et best mulig helhetsbilde av denne reformen. Forskerne er uhildet, og departementet trenger hjelp til å få et godt og sammensatt helhetsinntrykk, slik at vi kan følge opp stortingsvedtaket på en best mulig måte, sier Laila Dåvøy til Dagbladet.

Skylder på regjeringen

Frp's Siv Jensen mener det ikke er grunn til å tillegge rapportene for stor viktighet, til tross for signaler om at utbyggingen kan stoppe opp og at staten kan få et stort pengesluk uten styring.

- Rapportene setter søkelyset på mangler ved barnehageavtalen som vi var klar over, sier Frp's Siv Jensen, og kommer med et spark til regjeringen: Et dårlig tallmateriale gjorde det vanskelig for oss å finne de konkrete løsningene. Barne- og familieministeren kunne for eksempel ikke gi oss noe klart svar på hva en barnehageplass koster, sier Jensen som en forklaring på at barnehageavtalen Stortinget vedtok ikke er mer konkret og har mangler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer