Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Garanterer politisk duell

Frp's og SVs ungdomspartier er enige om én ting: De vil møtes til debatt.

DEBATT-DEBATTEN:  Fpu-leder Himanshu Gulati og SU-leder Andras Halse garanterer at de vil møtes til politisk duell neste år. Foto: Kjetil Magne Sørenes / Dagbladet
DEBATT-DEBATTEN: Fpu-leder Himanshu Gulati og SU-leder Andras Halse garanterer at de vil møtes til politisk duell neste år. Foto: Kjetil Magne Sørenes / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fpu-leder Himanshu Gulati og SU-leder Andras Halse er for en gangs skyld samstemte.

De to gjør det klart at de vil arrangere debatt - uansett hva de andre ungdomspartiene måtte mene.

- Jeg er rystende uenig med SU i det aller meste. Nettopp derfor er det viktig at vi møtes til reell debatt, der våre meninger brytes mot hverandre, sier Gulati til Dagbladet.

- Skoledebattene er mange førstegangsvelgeres første møte med politikken. Da skulle det bare mange at vi gjør vårt for å opprettholde en så viktig tradisjon, sier Halse.    

Vurderer valgtorg Det er Utdanningsdirektoratet som har ansvar for organiseringen av skolevalgene, i dialog med ungdomspartiene. I fjor var partiene enige om at den tradisjonelle skoledebatten ble umulig kort tid etter massakren på Utøya. Derfor ble den tradisjonelle debattene erstattet med buttons og brosjyrer på såkalte valgtorg.

AUFs sentralstyre skal ta stilling til partiets ønsker for organiseringen av skolevalget til neste år. AUF-leder Eskil Pedersen kan ikke garantere at ungdomspartiet ville slå ring om de tradisjonelle skoledebattene.

Men han understreker at AUF vil delta i den skolevalgordningen ungdomspartiene blir enige om: 

- AUF vil bidra til å skape mest mulig engasjement og interesse for skolevalget. Først skal vi diskutere internt den beste måten å få til det på. Jeg tror alle er enig i at skoledebattene også kan forbedres. Ungdomspartilederne har uformelt diskutert dette tidligere. AUF vil ha en løsning som alle kan samle seg rundt. Den diskusjonen vil jeg ta med de andre ungdomspartiene og ikke gjennom media, sier Pedersen til Dagbladet. 

KrfU vil legge ned KrFs ungdomsparti har imidlertid bestemt seg allerede. KrfU-leder Elisabeth Løland er klar på at hun vil skrinlegge skoledebattene

- Debattene fungerer godt på en del skoler, men alt for ofte blir det en pinlig affære. En blanding av oneliner-marathon og sirkus gir mange ungdommer introduksjon til politikken som ikke er spesielt verdig eller opplysende, har hun sagt til Dagbladet. 

Det har fått Rødt Ungdom-lederen til å se rødt.

- Krfu tar til ordet for en kjedeligere skolevalgkamp. Det er viktig at politikk ikke bare er for spesielt interesserte. Valgdeltagelsen gikk faktisk litt ned fra 2009 til 2011 når man erstattet skoledebattene med valgtorg, sier Seher Aydar, og fortsetter:  

- Debatter viser forskjellene på partiene og alle stiller på lik linje, men på valgtorg er det de partiene med mest penger som har råd til å kjøpe flest og størst effekter som blir synlige.   

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!