Gardasjøen synker

Hver dag synker vannstanden i Gardasjøen med to centimeter.

REKORD: Vannstanden i Gardasjøen nærmer seg en trist rekord, ettersom vannet synker to centimeter i døgnet. Bildet av halvøya Sirmione i Gardasjøen er tatt fredag 12. august, og viser at steiner nå har dukket opp rundt halvøya. Foto: AP Photo/Antonio Calanni / NTB
REKORD: Vannstanden i Gardasjøen nærmer seg en trist rekord, ettersom vannet synker to centimeter i døgnet. Bildet av halvøya Sirmione i Gardasjøen er tatt fredag 12. august, og viser at steiner nå har dukket opp rundt halvøya. Foto: AP Photo/Antonio Calanni / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vannstanden i Gardasjøen, Italias største innsjø, er i sommer sunket til rekordlave nivåer.

Under sommerens tørke, som er den verste registrert i Italia på 70 år, er det registrert det som kan være den laveste vannstanden noensinne målt, ifølge blant andre Euronews og New York Post.

Innsjøen dekker 370 kvadratkilometer nord i Italia.

Hver dag synker vannstanden med to centimeter, ifølge Garda-ordfører Davide Bedinelli. Dette skriver AP.

Steiner dukker opp

Strandlinjen på den populære sjøen er nå erstattet av stein. Mye av breddens svaberg, som tidligere var dekket av vann, er nå fullt synlige. Det gjør at temperaturen i vannet øker, og vannet skal nå være 26 grader - nær like varmt som vannet i Det karibiske hav. Der er snittemperaturen 27 grader.

NY «STRAND»: Den alvorlige tørken har ført til at steiner har dukket opp rundt Sirmione-halvøya ved Gardasjøen. Området er et populært reisemål for badeturister. Bildet er tatt fredag 12. august. Foto: AP Photo/Antonio Calanni / NTB
NY «STRAND»: Den alvorlige tørken har ført til at steiner har dukket opp rundt Sirmione-halvøya ved Gardasjøen. Området er et populært reisemål for badeturister. Bildet er tatt fredag 12. august. Foto: AP Photo/Antonio Calanni / NTB Vis mer

Det har ikke regnet ordentlig i nordlige i Italia på flere måneder. I vinter falt det 70 prosent mindre snø enn normalt, noe som gjør at det også har vært betydelig mindre snøsmelting.

- Landskapet er endret

Turisten Beatrice Masi hadde tatt turen til den populære badeplassen i helga, et sted hun besøkte også i fjor.

- Landskapet har endret seg mye. Vi ble litt sjokkerte da vi kom. Vi gikk litt rundt ved sjøen som vi pleier, men vannet var der ikke, sier hun til AP.

TØRKE: Lake Oroville, som ligger nord i California, er blant innsjøene som nå opplever ekstremt lav vannstand som følge av tørke. Vis mer

Den verste tørken på 500 år har i år rammet store deler av Europa, som Spania, Tyskland, Frankrike, Portugal, England og Nederland.

Italias lengste elv Po har dels tørket inn. Det forårsaker store tap for bøndene i området, som er avhengig av elva for å vanne sine åkere. Som kompensasjon har myndighetene tillatt at det tappes mer vann fra Gardasjøen og over i små elver.

For Mario Treccani er dette dårlig nytt. Han eier et firma som leier ut solsenger og parasoller ved Gardasjøen. Nå har strandlinjen flyttet seg én meter eller mer ned, og ved solsengene hans er det bare stein.

- Det er litt trist. Før kunne du høre lyden av bølgesus her. Nå er det helt stille, sier han.

UTTØRKET: En gås leter etter vann ved den uttørkede Velence-sjøen i Ungarn, torsdag. Den historiske tørken rammer nå nesten halve Europa. Foto: AP Photo/Anna Szilagyi / NTB
UTTØRKET: En gås leter etter vann ved den uttørkede Velence-sjøen i Ungarn, torsdag. Den historiske tørken rammer nå nesten halve Europa. Foto: AP Photo/Anna Szilagyi / NTB Vis mer

Tørket inn

I nabolandet Ungarn har store deler av Velence-sjøen, som er landets tredje største, nå blitt forvandlet til leire. Vannstanden her er på det laveste noensinne registrert.

I Storbritannia er skogbrannfaren fortsatt «betydelig», ifølge Sky News. Landskapet er helt uttørket over store deler av landet. Lørdag brøt en rekke skogbranner ut. Brannmenn advarer mot å grille i parker og kaste sigarettsneiper ut av skogvinduer.

Temperaturene sør i England er fortsatt ventet å øke.

Også her hjemme er det i helga meldt om en skogbrann på Siggerud, Nordre Follo lørdag og en skogbrann i Uvdal, Numedal søndag. Lørdag ettermiddag hadde brannvesenet kontroll på kratt- og skogbrannen i Nordre Follo. Søndag rett før klokka ti ble det meldt om delvis kontroll på brannen i Uvdal.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer