Gårdeier dømt for uaktsomt drap

En gesims på bygården hans falt ned og traff en kvinne i Oslo i januar 2007.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||En gårdeier er dømt til 120 dagers fengsel for uaktsomt drap etter en gesims på bygården hans falt ned og traff en kvinne i Oslo i januar 2007.

Linda Henriksen (34) befant seg på fortauet i Trondheimsveien da deler av fasaden på den fraflyttede bygningen plutselig raste ut. Hun fikk store hodeskader i ulykken, og døde samme kveld på sykehuset.

En 56 år gammel mann som kontrollerer holdingselskapet som eier gården ble dømt for uaktsomt drap i Oslo tingrett, men anket dommen. Nå er han også funnet skyldig i Borgarting lagmannsrett. Også aksjeselskapet som eier gården ble dømt i saken.

Strengere straff

56-åringen ble ilagt en straff på 120 dagers ubetinget fengsel. Sammen med eierselskapet Nygården AS må han også betale 75.000 kroner i erstatning til hver av den døde kvinnens foreldre.

Selskapet mannen kontrollerer må i tillegg betale en bot på 2,5 millioner kroner. Dette er betydelig strengere enn boten på 1 million som ble ilagt av tingretten.

Også erstatningsbeløpet er skjerpet i ankesaken. I tingretten var dette satt til 60.000 kroner til hver av foreldrene. Fengselsstraffen er uendret, og i begge instansene ble de tiltalte dømt til å betale sakskostnader.

Anker på nytt

- Vi er fornøyd med dommen i lagmannsretten. Den fastslår helt tydelig at gårdeier har ansvar for å beskytte folk som går på fortauet mot ting som faller ned, sier politiadvokat Carl Graff Hartmann til NRK.

Bygården sto ubebodd etter en brann i 2003. Gårdeieren valgte i 2005 å fjerne et sikringsstillas og et tunnelfortau.

- En representant for forsikringsselskapet sier de ikke ville forsikret bygningen dersom det sto stillas der, men dette ser ikke retten ut til å ha lagt vekt på, sier gårdeierens forsvarer Carl Konow Rieber-Mohn til NTB.

Han sier pålegg fra plan- og bygningsetaten ble fulgt og at det ikke var noen som kom med advarsler om at gårdeier måtte passe på fasaden fordi den kunne falle ned.

Rieber-Mohn sier 56-åringen vil anke saken og at et møte med eierselskapets advokat fredag vil klargjøre om også de anker dommen. (NTB)