Gårdeier drapstiltalt

Linda Henriksen (31) døde da deler av bygård i Trondheimsveien raste sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Gårdeier Leif Botolf Hesle og firmaet Nygården AS står i dag tiltalt for uaktsomt drap i Oslo tingrett, etter at deler av bygården deres i Trondheimsveien i Oslo raste sammen i januar i fjor.

Hesle eide bygget fram til to måneder før ulykken, da overtok Johan Dahl Kongsvik bygården. Nå stilles både Hesle og firmaet Nygården AS ansvarlig for en annen persons død, gjennom ikke å ha sikret bygningen tilstrekkelig. 

Hjelpearbeider

Den 31 år gamle Linda Henriksen fra Sandnes omkom av skadene hun fikk da hun ble truffet av bygningsmasse som raste ut fra Trondheimsveien 6. Hun gikk tilfeldigvis forbi akkurat da deler av bygget raste sammen, og døde av omfattende hodeskader.

Henriksen var i Oslo for å melde seg som frivillig til å jobbe på Vestbredden for Kirkens Nødhjelp.

31-åringen hadde nettopp avsluttet et oppdrag som hjelpearbeider i en flyktningeleir i Kenya da hun døde.

Gården sto tom

Den daværende gårdeieren Johan Dahl Kongsvik ble anmeldt etter ulykken. 

- Jeg har vært rimelig skjelven med tanke på å bli holdt ansvarlig for en persons død. Men det har av tidligere eier blitt sendt inn dokumentasjon på sikring som kommunen har godkjent. Jeg har vært oppført som eier i drøye to måneder nå, og det må være måte på hva man i løpet av den tida skal rekke å sette seg inn i, sa gårdeier Dahl Kongsvik etter ulykken.

Han overtok formelt gården fra daværende huseier Leif Botolf Hesle i november 2006.

Den sammenraste bygården i Trondheimsveien 6 brant i 2003, og sto tom flere år. Nå er den revet, og et parkeringshus er under oppføring på den samme tomta. Tidligere var det parkeringsplasser der.

Manglet vedlikehold

De to tidligere gårdeierne er siktet etter straffelovens paragraf 151, for ved uaktsomhet å ha voldt sammenstyrtning, hvorved tap av menneskeliv eller utstrakt ødeleggelse av fremmed eiendom lett kunne forårsakes.

I tiltalen heter det at gårdeierne ikke har sørget for tilstrekkelig vedlikehold eller sikring av bygningen.

Da ulykken skjedde var fortauet sperret med et metallgjerde en meter ut fra veggen. Bygårdens front var også dekket av en duk. 

Ulykken første til et økt fokus på gamle, falleferdige bygårder i Oslo.

<B>TENTE LYS:</B> Blomster og lys ble lagt på fortauet der Llinda Henriksen døde.