Gårdeier risikerer siktelse for uaktsomt drap

Kommunen vurdere politianmeldelse etter dødelig takras.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er ennå ikke klarlagt hvordan det kunne skje at deler av en bygård i Trondheimsveien raste ut og traff en 31 år gammel kvinne som senere døde av skadene fra den fallende bygningsmassen. Politiet har nettopp satt i gang sin etterforskning, mens kommunen legger mesteparten av skylda på en tidligere gårdeier.

- Sikringen var ikke god nok

Direktør Ellen S. de Vibe i Plan- og bygningsetaten opplyser i dag at den daværende gårdeieren, Leif Botolf Hesle, i februar i fjor sendte kommunen dokumentasjon på nye sikringstiltak. Det skjedde etter at han først hadde fått vedtak om tvangsmulkt mot seg for mangelfull sikring av den brannherjede bygningsmassen.

Brevet fra Hesle, der han ifølge kommunen skrev at folk nå kunne bevege seg trygt på gateplan, ble akseptert av Oslo kommune. Men en foreløpig gjennomgang tyder på at ingen fra Plan- og bygningsetaten før i dag har vært på stedet for å undersøke om sikringen var tilfredsstillende - det tok de gårdeierens ord på.


- Dette er en trist dag. Det er i hvert fall sikkert at sikringen av bygget ikke har vært god nok. Vi vurderer nå en politianmeldelse av saken fordi forrige huseier ikke har fulgt opp pålegget vi ga på en forsvarlig måte, sier de Vibe
.

Oslo politidistrikt har startet sine undersøkelser uavhengig av kommunen, og var i formiddag på ulykkesstedet for å ta bilder i dagslys og få et overblikk. Politiadvokat Ingunn Kjærstad bekrefter at den som eventuelt blir holdt ansvarlig for ulykken risikerer en siktelse for uaktsomt drap.

- Det er en mulighet. Men i utgangspunktet ser politiet nå etter mulige lovbrudd innenfor plan- og bygningsloven, noe som i såfall kan straffes med bøter, sier Kjærstad, som tok tragedien innover seg i dag.

- Det er jo helt vanvittig, at en ung kvinne bare gikk bortover fortauet for så å dø på en sånn måte.

VURDERER ANMELDELSE: Direktør for Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune, Ellen S. de Vibe, vil trolig politianmelde den tidligere eieren av Trondheimsveien 6. Foto: SCANPIX
VURDERER ANMELDELSE: Direktør for Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune, Ellen S. de Vibe, vil trolig politianmelde den tidligere eieren av Trondheimsveien 6. Foto: SCANPIX Vis mer

Huseiers ansvar

Plan- og bygningsetaten har, etter at ordningen med offentlig bygningskontroll opphørte i 1997, ikke som mandat å undersøke falleferdige bygårder i felten for å unngå ulykker som den i går.

- Det er den som til enhver tid eier bygget som har ansvar for sikkerheten, sier etatsdirektøren.

Men etter tragedien i Trondheimsveien vil kommunen trolig gå hardere på Kommunal- og regionaldepartementet for å få endret regelverket.

- Kontrollsystemet fungerer ikke godt nok. Vi har vært relativt kritiske til hvordan ordningen har fungert de siste åra, noe vi også har gjort klart overfor departementet, sier de Vibe.

På eget iniativ vil Plan- og bygningsetaten vurdere å være strengere når det gjelder å gi pålegg om rivning av farlige bygninger.

Dagbladet.no var i ettermiddag i kontakt med Tor Erling Staff, som er advokaten til den tidligere gårdeieren Leif Botolf Hesle. Hesle hadde da ikke tatt stilling til om han ville kommentere saken.

- Rimelig skjelven

Den nåværende eieren av Trondheimsveien 6, advokat Johan Dahl Kongsvik, møtte i dag pressen på ulykkesstedet sammen med kommunens representanter. Etter å ha gjennomgått alt han har av papirer på bygningen de siste timene føler han seg trygg på at han ikke kan lastes for tragedien.

- Jeg har vært rimelig skjelven med tanke på å bli holdt ansvarlig for en persons død. Men det har av tidligere eier blitt sendt inn dokumentasjon på sikring som kommunen har godkjent. Jeg har vært oppført som eier i drøye to måneder nå, og det må være måte på hva man i løpet av den tida skal rekke å sette seg inn i, sier han.

Kongsvik understreker at han tar ansvaret om det likevel skulle vise seg å ha skjedd noe ulovlig i den korte perioden han har vært eier. Han var sjokkert over dødsulykken.

- Jeg har aldri sett noe lignende i hele mitt liv.

<B>FULL ETTERFORSKNING:</B> Politiadvokat Ingunn Kjærstad og en kollega i Oslo politidistrikt var i formiddag på befaring ved ulykkesstedet.
<B>AMPERT:</B> Samtidig som kommunens representanter var på vei for å møte pressen ved fortauet der dødsulykken skjedde, ble det slått ny alarm om noen løse aluminiumsplater på et tak i samme kvartal. Gårdeieren (t.v.), som ikke har noe med gårsdagens ulykke å gjøre, mente brannvesenet drev med hærverk da de valgte å gå løs på taket hans for å fjerne platene.