Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gårdeieren dømt til fengselsstraff

Dømt til 75 dagers fengsel etter at isklumper falt ned og påførte Robin Vedvik Helmersen (25) livstruende skader.

SAMLET FAMILIE: Familien og kjæresten har fulgt rettssaken tett. Her er Robin Vedvik Helmersen sammen med pappa Rune Vedvik (til venstre), Per Oretorp (seniorrådgiver i Landsforeningen for trafikkskadde), broren Thomas Helmersen Vedvik og  kjæresten Mari Gaarden Myhre under den første dagen av rettssaken.
Foto: Berit Roald / Scanpix
SAMLET FAMILIE: Familien og kjæresten har fulgt rettssaken tett. Her er Robin Vedvik Helmersen sammen med pappa Rune Vedvik (til venstre), Per Oretorp (seniorrådgiver i Landsforeningen for trafikkskadde), broren Thomas Helmersen Vedvik og kjæresten Mari Gaarden Myhre under den første dagen av rettssaken. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gårdeier Kenneth Sandvold ble dømt til 75 dagers fengsel, mens broren Willy Sandvold ble dømt til 60 dagers fengsel. Tingretten framhevet av Sandvolds motiv var å dytte skylden over på andre.

- Det er en oppreisning i seg selv at dommen er så knusende, sier Rune Vedvik, far til Robin Vedvik Helmersen under pressekonferansen.

16. mars 2010 fikk Robin en isklump i hodet som ga ham alvorlige og livstruende skader.

- Dommen er et klart signal om at gårdeier ikke har blitt trodd. Vitner var så redde at de ikke turte gå under bygget, sier bistandsadvokat Christian Lundin til Dagbladet.

- Klar dom Han sier han ble overrasket over hvor tydelig dommen er, og håper familien slipper enda en runde i retten.

- De tiltalte har sagt at de kan leve med et erstatningskrav, men ikke med straffeskyld, så vi får se hva de nå velger å gjøre, sier han.

Sandvold har i retten hevdet at isklumpene som raste ned ikke lå på hans tak, og også broren, som er driftsleder, har hevdet dette. De ble ikke trodd av tingretten.

HARDT SKADD: Robin Vedvik Helmersen fikk en isblokk i hodet 16. mars 2010. I dag kom dommen i rettssaken mot gårdeier. Foto: Privat
HARDT SKADD: Robin Vedvik Helmersen fikk en isblokk i hodet 16. mars 2010. I dag kom dommen i rettssaken mot gårdeier. Foto: Privat Vis mer

I stedet ble selskapet Sandvold Bolig dømt til å betale en bot på 2 millioner kroner. Kenneth Sandvold må også betale en oppreisning på 500 000 kroner.

Svevde mellom liv og død 16 mars 2010 fikk Helmersen isklumper i hodet som påførte ham alvorlige og livstruende skader. I fire måneder etter ulykken svevde han mellom liv og død. Nå må han lære alt på nytt.

Familien og kjæresten har hele tiden fulgt rettssaken som nylig har gått i Oslo tingrett. Aktor la ned påstand om fengsel, og mente at det ikke var noen tvil om hvor isen kom fra.

Forferdelig situasjon Robin forklarte seg selv i retten 28. juni i år. Han hadde trent opp taleevnen før rettssaken, og klarte å svare med korte setninger og ord. Bistandsadvokat Christian Lundin ønsket at retten skulle få treffe ham, slik at de så hvem saken dreier seg om.

- Forferdelig, svarte han da han ble spurt om hvordan han opplevde sin egen situasjon.

Robin fortalte videre at at drømmer om å studere idrett og at hobbyene hans er fotball, musikk og data. Hans forballhjerte tilhører klubbene Manchester United og Vålerenga, fikk retten vite. Selv husker han ingenting fra dagen da ulykken skjedde.

Ferdig med tentamen Robin og kjæresten Mari Gaarden Myhre hadde hat en obligatorisk tentamen ved Bjørknes privatskole den dagen ulykken skjedde. Robin var ferdig en stund før Mari og de to snakket i telefonen da det plutselig ble brutt.

- Han hadde ladet telefonen kvelden før, så jeg skjønte ikke hvorfor det ble brutt. Jeg ringte tilbake uten å få svar, og da jeg rundtet hjørnet så jeg en person på bakken. da jeg så joggeskoene skjønte jeg at det var Robin, forklarte Gaarden Myhre i retten.

Iblokken som traff Robin knuste hodeskallen hans fra panne til nakke. Da Gaarden Myhre fikk spørsmål om hvordan hun oppfattet situasjonen til Robin i dag i forhold til før klarte hun ikke å holde tårene tilbake.

- Godt sikret -Jeg hadde en god magefølelse før jeg skulle snakke, men da jeg fikk det spørsmålet kjente jeg at klumpen i halsen vokste, sa hun til Dagbladet etter sin forklaring 29. juni.

Oslo statsadvokatembeter har tatt ut tiltale mot Bik Bok-gründer Kenneth Sandvold, broren Willy og Sandvold Bolig AS. Sanvold mener selv bygget var forsvarlig ryddet, og at isen ikke har falt fra hans tak.

- Willy har tatt godt vare på gården. Taket har doble snøfangere, den øverste er også trukket med netting for å hindre ras, varmekabler i takrenne og nedløp. Vi har aldri fått klager fra beboere, naboer eller andre. Gården er bedre enn snittet, jeg vil si den er topp sikret, forklarte Sandvold i retten forrige uke.

FULGTE SAKEN: Her kommer Robin Vedvik Helmersen til Oslo tingrett faren Rune Vedvik og moren Rita Helmersen den første dagen av rettssaken. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FULGTE SAKEN: Her kommer Robin Vedvik Helmersen til Oslo tingrett faren Rune Vedvik og moren Rita Helmersen den første dagen av rettssaken. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer