Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Garden ber kongen og landet om unnskyldning

Soldatene som gjemte seg på do da alarmen gikk beklager overfor sjefen.

BER SJEFEN OM UNNSKYLDNING: Garden ber i kveld kongen og landet om unnskyldning etter flere soldater forsøkte å rømme fra alarmen under en øvelse på mandag. Her i forbindelse med den offisielle mottakelsen på slottsplassen for Republikken Litauens president H.E. Dalia Grybauskaité.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
BER SJEFEN OM UNNSKYLDNING: Garden ber i kveld kongen og landet om unnskyldning etter flere soldater forsøkte å rømme fra alarmen under en øvelse på mandag. Her i forbindelse med den offisielle mottakelsen på slottsplassen for Republikken Litauens president H.E. Dalia Grybauskaité. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi troppstillitsvalgte vil be kongen og landet om unnskyldning for det som har vært et svik overfor vårt brorskap. Det er ikke tvil om at vårt oppdrag er å passe på kongen, kongehuset og landet. Vi er derfor svært lei for at enkelte har ødelagt den tillit og stolthet som Første Gardekompani og Hans Majestets Kongens Garde har å bære, sier korporal Fredrik Helland til NTB.

Han forteller at han ikke var alene om å reagere med vantro da han leste artikkelen i Dagbladet onsdag.

- Vi ble veldig lei oss da vi leste saken. Det er så mange som gjør en god jobb og veldig synd at dette skjer. Vi er et brorskap og det er veldig beklagelig overfor de vi har oppdrag for, sier Helland.

Gjemte seg på do Dagbladet får bekreftet at gardister gjemte seg både på do og under senga da det ble slått skarp alarm i Hans Majestet Kongens Gardes leir på Huseby i Oslo klokka 1903 mandag kveld. Gardister skal også ha klatret over gjerdet i et desperat forsøk på å slippe unna sin plikt.

Ifølge kilder i HMKG var det også flere som lot som de ikke registrerte alarmen.

- Det var gardister som gjemte seg under senga, bekrefter major Roy Tore Ottesen, nestkommanderende i HMKG, overfor Dagbladet.

Gardeveteran Nils Egelien (77) - visepresident i Norges Gardistforbund, Korea-veteran og Garde-ikon, blir opprørt når han hører om episoden der flere gardister gjemte seg på do og under senga da det gikk skarp alarm i leiren.

- Dette er horribelt, svært lite hyggelig, slo Egelien fast overfor Dagbladet tidligere i dag.

Rystede politkere Også forsvarspolitikerne er rystet.

- Dette er den militære avdelingen med kanskje størst symbolverdi i landet. Hvis ikke personellet her er 110 prosent lojale, har vi et kjempeproblem, sier Fremskrittspartiets forsvarspolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen til Dagbladet.

- Jeg mener det er alvorlig at rutinene i Garden er så dårlige at dette kan skje. Og det vitner om et holdningsproblem som må ryddes opp i snarest, sier Høyres forsvarspolitiske talskvinne Ine Marie Eriksen Søreide.

- Jeg mener Hans Majestets Kongens Garde er en viktig enhet som vi må forvente tar sine oppgaver alvorlig. Forsvaret må følge opp soldatene og avklare hvorfor dette har skjedd, krever nestleder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum.

Parlamentarisk nestleder i Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, forutsetter at forsvarsledelsen sørger for å gi en skikkelig oppstramming internt.

- Det virker ikke som disse gardistene er helt på geledd, og vitner om utrolig slappe holdninger. Dette kunne i en reell situasjon blitt svært ubehagelig, påpeker han.

Den politiske ledelsen i Forsvarsdepartementet har i dag ikke ønsket å kommentere saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media