Garden kan bli nedlagt

Forsvarssjefen mener kongens vaktstyrke ryker om budsjettene ikke økes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hans Majestets Kongens Garde kan være historie om bare 5-6 år. Det gjør forsvarssjef Sverre Diesen klart i Forsvarsstudie 07, som skal foreligge i sin endelige form i neste uke.

Nedleggelsen av garden er en av de mindre alvorlige konsekvensene om budsjettene til Forsvaret ikke øker i årene som kommer, ifølge Diesen. Det var president Sverre Øverland i Norges Gardistforbund som i kveld uttalte seg om den angivelig dramatiske situasjonen overfor NRK Dagsrevyen.

- For meg er dette en tydeliggjøring av den kritiske situasjonen i Forsvarets økonomi og drift. Jeg formoder at hvis forsvarssjefen har foreslått å legge ned garden, så har han foreslått å legge ned en rekke andre ting, sier Øverland.

Ifølge NRK kan det bli et privat vaktselskap som vil måtte passe på kongefamilien og deres eiendommer. Ifølge forsvarsstudien blir konsekvensene imidlertid langt mer omfattende i forhold til Norges håndtering av krig, terrorisme og andre katastrofer.

Blant kuttene som foreslås, om forsvarsjefen ikke får mer penger, er følgende:

* Heimevernet kan bli lagt ned på sikt

* Forsvarets nye missiltorpedobåter (MTB) til fem milliarder kroner står ifølge NRK øverst på lista, og kan bli yumulige å drifte selv med mer penger.

* Artilleriet kan forsvinne om bare to år.

SLUTT OM FEM ÅR? Slike bilder kan det være ikke får se på sikt. Foto: SCANPIX
SLUTT OM FEM ÅR? Slike bilder kan det være ikke får se på sikt. Foto: SCANPIX Vis mer

* Det blir færre stridsvogner

* Driften av jagerfly vil ikke bli prioritert

* Norge kan være uten ubåter om tjue år

* Kystjegerkommandoen kan være borte om ti år

Forsvarsstudie 07 er forsvarssjefens «militærfaglige råd» til forsvarsministeren for de kommende årene.

Tidligere denne uka leverte Forsvarspolitisk råd sin rapport til forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Rådet konkluderte med at forsvarsbudsjettet må økes med minst en milliard kroner om Forsvaret skal kunne opprettholde dagens aktivitetsnivå

Garden kan bli nedlagt