Garden kastet glans

HM Kongens Garde kastet glans over åpningen av den norske delen av 60-årsmarkeringen for invasjonen av Normandie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De kan jammen drille og spille de gutta der, lød kommentaren blant de norske veteranene foran rådhuset i byen Caen i Normandie i formiddag.

Et stort antall fremmøtte fikk både høre og se Garden utfolde seg på grusplassen foran det storslåtte rådhuset i Caen. Men hovedgjestene var like fullt de norske veteranene.

- Jeg regner med at dere hørte at de spilte «Simply the best» av Tina Turner, sa en stolt norsk forsvarsminister Kristin Krohn Devold etter oppvisningen.

Og mange av veteranene var tydelig begeistret over gardistenes ferdigheter og rørt da den norske nasjonalsangen ble fremført.

- Jeg merker det langt ned i magen, sa en av 80-åringene da Garden marsjerte sin vei etter utført oppdrag.

Gode ambassadører

Forsvarsminister Krohn Devold sparte heller ikke på superlativene etter oppvisningen.

- De er de beste ambassadørene vi har for Forsvaret, sa hun til pressen, før hun gikk inn for å takke gardistene i deres busser, der hun ble møtt med applaus og plystring.

Kvelden før møtte hun flere av de norske veteranene over et glass øl, og nettopp det å ha med både unge, vernepliktige gardister og eldre krigsveteraner under denne markeringen er viktig, ifølge forsvarsministeren.

- Det er siste gang det blir et så stort minnearrangement, og derfor er det spesielt viktig, sa Krohn Devold.

Hun understreket også at 60-årsmarkeringen i Normandie viser fellesskapet mellom nasjonene og de ulike forsvarsgrener.

Lite storpolitikk

Dagens spente politiske situasjonen rundt Irak-konflikten har så langt vært fraværende under 60-årsmarkeringen i Normandie. På den storpolitiske scenen var det lørdag knyttet spenning til USAs president George W. Bushs samtaler med president Jacques Chirac i Paris.

I den norske leiren er blikkene imidlertid i all hovedsak rettet bakover mot tidligere krigshendelser.

Både kong Harald og statsminister Kjell Magne Bondevik er ventet til Caen i dag, og samme ettermiddag står en fransk-norsk seremoni ved det norske monumentet i Villons-les-Buissons på programmet.