Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gardermo-kommisjon gransker dødsfall

Kommisjonen som gransker alle sider ved Gardermo-utbyggingen, skal se nærmere på de mystiske omstendighetene rundt sivilingeniør Jan F. Wiborgs død i København i 1994.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Granskingskommisjonen ber i et brev om alle relevante opplysninger i Wiborg-saken, som Justisdepartementet har hatt befatning med. Det har vært full politietterforskning av dødsfallet både i Norge og Danmark.

Wiborg hevdet for over ti år siden at det var manipulert med de tåkemålingene som Meteorologisk institutt foretok, etter at Stortinget i 1988 la den nye hovedflyplassen til Hurum.

Hurum forsvant bokstavelig talt i tåka, og Stortinget valgte i 1992 Gardermoen som ny hovedflyplass.

I juni i 1994 ble Wiborg funnet død på gata i København. Han skal ha falt ut av vinduet på et hotellrom. Dette skjedde like før han angivelig skulle publisere brennbart stoff rundt de omtalte tåkemålingene, som gikk sterkt i disfavør av Hurum.

Ble henlagt

Et par dager før han døde, skal Wiborg ha fortalt at han hadde brukt det siste halve året til å sirkle inn «personer og bedrifter bak snuoperasjonen fra Hurum til Gardermoen».

Dansk politi henla imidlertid saken som intet straffbart forhold, altså sjølmord.

Jusprofessor Eivind Smith, som leder granskingskommisjonen på heltid, skriver i et brev til departementet:

- Vi ber om at det blir utarbeidet en oversikt over all korrespondanse i saken. Dette gjelder også andre saksbehandlingsskritt som har tilknytning til spørsmålet om bakgrunnen for og omstendighetene omkring Wiborgs død.

Hodet mot veggen

Advokat Harald Stabell representerer Wiborgs familie, som aldri har akseptert at han begikk sjølmord. Han føler de har stanget hodet mot veggen i denne saken, både overfor norske og danske myndigheter.