Gardermoen åpen utover natta

Underkjølt regn skapte kaos i lufta og på veiene i Sør-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Oslo Lufthavn Gardermoen er åpen for trafikk igjen, men det blir inntil tre timer forsinkelser i juletrafikken i lufta utover kvelden og natta. Underkjølt regn skapte isglasserte flymaskiner og såpeglatt rullebane.

SAS Braathens kommer til å holde gang trafikken utover natta til alle fly i kø har forlatt Gardermoen, opplyste selskapets informasjonssjef Siw Meisigseth til Dagbladet.no likke før klokka.

-Bare ett fly er innstilt  i kveld. Det skulle gå fra Oslo til Flesland, og ble innstilt på grunn av vindforholdene på Flesland, sier Meisingseth.

Glasserte fly

-Selv om disse forholdene var varslet, hadde vi ikke noen mulighet til å unngå å stenge en periode i kveld. Isbelegget på flyene var det største problemet. Nå er det varslet bedre vær de nærmeste timene. Det er ikke noe som tyder på at flyplassen blir stengt mer nå, og det er opp til flyselskapene å bestemme hvor lenge de vil holde på i natt for å komme a ajour med trafikken, sier informasjonssjef på Gardermoen, Jo Kobro, til Dagbladet.no.Gardermoen var helt stengt en time mellom 20 og 21 mens rullebane og avgående maskiner ble avviset. Det førte til at 15 fly på vei til Gardermoen ble liggende i lufta trafikken kunne gjenopptas.

Flytrafikken ved Sandefjord Lufthavn på Torp har gått tilnærmet normalt i kveld.

Politiet og Vegtrafikksentralen på 175 har fått meldinger om bulker, kræsj og utforkjøringer tett som hagl. Bare på hovedveiene i sør er det meldt om titalls ulykekr, men ingen alvorlige personskader.

Verst i Telemark og Vestfold

SÅPEGLATT I KVELD Utforkjøringer tettere enn hagl i dag, her fra Ullensaker sør for Gardermoen i kveld. Ambulanse ble tilkalt, men men ingen alvorlig personskade. FOTO: Truls Brekke
SÅPEGLATT I KVELD Utforkjøringer tettere enn hagl i dag, her fra Ullensaker sør for Gardermoen i kveld. Ambulanse ble tilkalt, men men ingen alvorlig personskade. FOTO: Truls Brekke Vis mer

-Meldingene om såpeglatte veier og uhell har strømmet inn til 175 siden 12.-tiden i dag. Verst var det fra start i Agder-fylkene, Telemark, Vestfold og hele kysten til Oslo. I kveld har det også kommet en masse meldinger fra fortvilte trafikkanter nord for Oslo til Hamar og Elverum, sier vaktoperatør Mats Carlsson ved Hovedvegtrafikksentralen i Oslo.

I kveld er det fortsatt melding om flest veiproblemer i Telemark og Vestfold. Nordover, fra Rena i Østerdalen, er det ingen problemer.