Gardermoen åpner for økt trafikk

Flyplass-kaoset på Gardermoen kan gå mot en snarlig slutt, dersom Luftfartsverket får den virkningen de håper av å øke kapasiteten i luftrommet fra 32 til 40 flybevegelser per time.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trafikkøkningen burde være gode nyheter for alle som skal reise fra Gardermoen. Hittil har kraftige forsinkelser skapt lange køer av frustrerte passasjerer, og en meget tøff arbeidssituasjon for de flyplassansatte. Nå kan det bli langt færre forsinkelser.

Tåler økning

Assisterende luftfartsdirektør Lasse Bardal i Luftfartsverket sier til NTB at det i ettermiddag ble bestemt å øke trafikkmengden ved Gardermoen fra og med morgenrushet i morgen.

- Med 40 bevegelser i timen er vi oppe på dagens trafikkbehov. Avgjørelsen er tatt på bakgrunn av at ansatte ved flyplassen nå er så godt kjent med rutinene at flyplassen tåler en økning i trafikken. Omleggingen av luftrommet i Europa er bare en av flere årsaker til forsinkelsene, sier Bardal.

Fortsatt forsinkelser

Bardal tror det fortsatt vil bli enkelte forsinkelser på en del avganger, særlig på utenlandsflygningene, der Gardermoen fortsatt er helt avhengig av kapasiteten i luftrommet over Europa.

- Men med færre og mindre forsinkelser vil våre tekniske anlegg på en enklere måte takle beskjeder og endringer. Jeg mener det vil skape færre feil, og at reisende vil få korrekt informasjon, sier Bardal.

Den pågående omleggingen av de europeiske navigasjonssystemene gjør at trafikken i det internasjonale luftrommet fortsatt ikke tåler maksimal trafikkbelastning. Særlig har forsinkelser i Malmø og Stockholm virket inn på trafikk fra Gardermoen.

25. oktober starter flyselskapene sine vinterprogrammer. Da blir Gardermoen nødt til å øke antall flybevegelser til 60 i timen for å etterkomme behovet.

(NTB)