Gardermoen kan bli stengt i vinter

Dersom Statens forurensningstilsyn bestemmer seg for å nekte Oslo Lufthavn Gardermoen (OSL) økte utslipp, kan det på ny bety at Gardermoen må stenge i lange perioder i vinter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

OSL har nemlig funnet ut at dagens utslipp forurenser miljøet langt mer enn tidligere beregnet. SFT kan komme til å forlange at OSL bruker mindre avisingsvæske kommende vintersesong. Det betyr trøbbel. I ytterste konsekvens står flyplassen nå i fare for å måtte redusere bruken av vinterbekjempende kjemikalier ytterligere.

Den første vinteren Gardermoen var i funksjon, måtte flyplassen stenge når vinterværet ble for tøft. Lufthavna fikk millionbot for høye utslipp av miljøgifter.

- Ikke god nok

Den påfølgende vinteren var flyplassen åpen og utslippene var lovlige, men fly snurret og skled av rullebanen urovekkende ofte.

- Vi har søkt om å opprettholde dagens glykolutslipp, med den økte forurensing det innebærer, samt å bruke acetat og formeat på taksebaner og flyoppstillingsplasser ved terminalene. Dette er nødvendig for å sørge for sikkerheten. Sikkerheten er det viktigste for oss, og dersom vi ikke får bedrede rammevilkår for utslipp, vil vi flyplassen lide. Vi vil være raskere med å stenge flyplassen dersom vi ikke har mulighet til å gjøre den helt trygg gjennom bruk av kjemikalier, sier informasjonsdirektør Knut Egil Hansen ved Oslo Lufthavn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer