Gardermoen kan bli stengt

Arbeidstilsynet har sagt nei til 12-timers vakter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidstilsynet har sagt nei til at ansatte kan gå 12-timers vakter på Gardermoen. Resultatet kan bli kanselleringer, forsinkelser, lange køer og at flyplassen i perioder blir stengt.

Administrasjonen ved Oslo Lufthavn Gardermoen (OSL) mottok brevet fra arbeidstilsynet i går. Der går det klart fram at tilsynet setter foten ned for 12-timersvaktene OSL har vært avhengige av for å få det til å gå rundt ved flyplassen. Vedtaket rammer alle de 240 ansatte som er organisert i Norsk Tjenestemannslag ved OSL.

– Vi skal se på konsekvensene av dette i dag, og vil vurdere en anke på vedtaket. Vi har hatt dispensasjon til å bruke denne skiftordningen i flere år, så vi stiller oss ganske uforstående til hvorfor arbeidstilsynet nå har valgt å si nei til å fortsette praksisen, sier OSLs pressetalskvinne Sofie Bruun.

OSL har fått fire uker på seg. Innen den tid må de anke vedtaket eller legge om driften.

I går kveld jobbet administrasjonen på spreng med å få oversikt over situasjonen og hvor mange vikarer som eventuelt som må hyres inn for at flyplassen ikke skal bli lammet.

Sårbare

– Vi vet ikke hvor mange nyansettelser dette vil før med seg. Men fire uker er ganske kort tid, så vi vil være sårbare. Ut over det ønsker jeg ikke å spekulere i konsekvensene av dette, sier Bruun.

Vedtaket rammer bakketjenestene, driftskoordinatorene i terminalen, passasjerservice, driftssentralen og de som driver med flyplassikkerhet. – Vi veit ikke hvor lett det er å rekruttere folk til disse yrkene, og vi har heller ikke oversikt over hvor lang tid det vil ta å trene opp folk i oppgavene, sier Bruun.

MÅ ANSETTE: Arbeidstilsynet har satt ned foten for arbeidsmengden til 240 ansatte, fra rørleggere til brøytemannskaper og skikkerhetspersonell, ved Gardermoen Lufthavn. Klarer ikke flyplassen å få bemannet avgjørende oppgaver, kan resultatet i verste fall bli stengt flyplass. Ilustrasjonsfoto: Jon Terje H. Hansen
MÅ ANSETTE: Arbeidstilsynet har satt ned foten for arbeidsmengden til 240 ansatte, fra rørleggere til brøytemannskaper og skikkerhetspersonell, ved Gardermoen Lufthavn. Klarer ikke flyplassen å få bemannet avgjørende oppgaver, kan resultatet i verste fall bli stengt flyplass. Ilustrasjonsfoto: Jon Terje H. Hansen Vis mer

Tar til etterretning

Forbundssekretær Lise Olsen i Norsk Tjenestemannslag forutsetter at OSL forholder seg til vedtaket.

– Vi har mottatt kopi av avslaget fra Arbeidstilsynet og tar det til etterretning. Det er vanskelig å si hvilke konsekvenser dette vil få. Vi ønsker at Oslo Lufthavn forholder seg til de lover og regler som gjelder på området og at vi kan få til en avtale som ikke er skadelig for arbeidstakerne, sier Olsen.