Gardermoen på toppen

EDINBURGH (Dagbladet): Gardermoen er nå en av Europas internasjonale flyplasser med færrest forsinkelser. På de store flyplassene i Europa har sommeren så langt vært et mareritt for passasjerene, med store forsinkelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aldri før har det vært så mange og store forsinkelser i flytrafikken på europeiske flyplasser som i juni. Det viser en oversikt fra de europeiske flyselskapenes organisasjon (AEA), som ble offentliggjort i går.

I juni var 37,7 prosent av all trafikk innen Europa forsinket i mer enn 15 minutter - noe som er en forverring sammenliknet med tidligere år. I fire av årets første seks måneder var mer enn 30 prosent av alle flygninger forsinket, og både myndigheter og flyselskap mener det blir verre utover året.

Den verste flyplassen i Europa er nyåpnede Malpensa utenfor Milano. Her er så langt 74,7 prosent av alle avganger forsinket, og gjennomsnittsforsinkelsen er på 52 minutter.

Barcelona, Madrid, Roma, München og Charles de Gaulle utenfor Paris har også mange forsinkelser.

Omtrent samtidig med åpningen av Malpensa ble hovedflyplassen i Oslo flyttet fra Fornebu til Gardermoen. Også Gardermoen har slitt med forsinkelser, men nå går det bedre.

Oversikten fra AEA viser at Gardermoen sammen med Kastrup utenfor København, Helsinkis Vanta og Arlanda utenfor Stockholm, er de eneste internasjonale flyplassene i Europa som hadde en nedgang i antall forsinkelser i juni - sammenliknet med året før. Gardermoens tall er sammenliknet med trafikken på Fornebu.

Både Gatwick og Heathrow i London kommer godt ut.