- Gardermoen valgt etter hestehandel

Stemmer for Gardermoen som hovedflyplass ble byttet i stemmer til flymuseum i Bodø. Høyre-veteran Erling Norvik mener slike hestehandler inngikk i maktspillet som førte til at Gardermoen etter 30 års flyplass-strid ble valgt som hovedflyplass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Når man ser hvordan de forskjellige stortingsrepresentantene stemte i Gardermo-saken og i striden om plasseringen av flymuseum, er det vanskelig å se bort fra at det har vært inngått slike hestehandler, sier Norvik til Dagbladet.

Bittert

Han er en av svært mange tapende aktører som figurerer i kveldens fjernsynsdokumentar i NRK om den lange og bitre maktkampen som 8. oktober 1992 førte til seier for tilhengerne av Gardermoen.
Den tidligere Høyre-lederen og eksfylkesmannen i Østfold engasjerte seg sterkt i kampen for Hobøl. Han er den dag i dag overbevist om at det ville vært et bedre valg. Men Norvik ble som alle andre tilhengere av Hobøl eller Hurum valset ned av sterke allianser i politikk og næringsliv. Norviks eget parti, Høyre, var splittet, og derfor ute av stand til å ta føringen i striden.

Indre Østland

Det gjorde imidlertid Arbeiderpartiet og de krefter som ønsket å satse på næringsliv, sysselsetting og infrastruktur i «det indre østland».

Høyre-veteran Erling Norvik (70) fulgte den lange prosessen fra begynnelse til slutt. Han er overbevist om at hensyn til regionen, næringsliv og sysselsetting gikk foran anbefalingene fra luftfartsmyndighetene og hensynet til brukerne av den nye hovedflyplassen.

- Det er vanskelig å føre bevis for noe annet enn at prosessen som ledet fram til valg av Gardermoen som hovedflyplass var demokratisk. Den ble vedtatt i de rette organene. Men hvis en tenker på hva som har skjedd i de lukkede rom, kan man gjette at utenomfaglige og usaklige ting har spilt en rolle.

I tåka

- Helt fra begynnelsen av hovedflyplassdebatten var jeg motstander av Gardermoen, både ut fra hensynet til Forsvaret, trafikken, miljøet og ikke minst ut fra hvor folk bor. Jeg valgte å låne øre til de forskjellige utvalgene som var nedsatt for å utrede alternativene. Jeg kunne ikke unngå å legge merke til at det var Hobøl man samlet seg om.

- Da man opphevet båndleggingen av tiltenkte arealer i Hobøl, følte jeg at den sterke alliansen som var for Gardermoen, var i ferd med å vinne. Jeg så derfor Hurum som et spennende alternativ for dem som ikke ønsket Hobøl. Det gikk jo også veien, da Stortinget i 1988 vedtok utredning av Hurum!

- Så klarte man å finne tåke - og dermed forsvant Hurum i tåka, sier tidligere fylkesmann i Østfold Erling Norvik.