Presidentdebatten mellom Trump og Clinton

«Garderobeprat», personangrep og usann vandre­historie. Slik var nattas debatt

Tøff tone mellom Donald Trump og Hillary Clinton i den andre presidentdebatten. 

OPPHETET: Donald Trump sier Hillary Clinton ville vært fengslet om det var han som styrte loven. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ST. LOUIS/OSLO (Dagbladet): Kl. 03.00 startet debatten i St. Louis mellom Donald Trump og Hillary Clinton.

Rett før debatten startet, håndhilste Bill Clinton og Melania Trump. Donald Trump og Hillary Clinton hilste derimot ikke på hverandre, og det gikk et «wow» gjennom pressesenteret i St. Louis da de gikk hver til sin stol.

HILSTE IKKE: Donald Trump og Hillary Clinton. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP/NTB scanpix
HILSTE IKKE: Donald Trump og Hillary Clinton. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP/NTB scanpix Vis mer

- Garderobeprat

Det andre spørsmålet i debatten kom fra CNN-programleder Anderson Cooper, og handlet om skandaleopptaket fra 2005, hvor Trump ga uttrykk for at han kunne gjøre hva han ville med kvinner fordi han er en stjerne.

- Det var garderobeprat. Jeg er ikke stolt av det, og jeg har unnskyldt meg overfor nasjonen, sa Trump, før han begynte å snakke om hvordan han skal slå IS og hvilke fæle tider vi lever i.

BEKLAGET: Donald Trump beklaget for det han skal ha sagt på videoklippet fra 2005, men helst ville han snakke om IS. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Det samme spørsmålet ble stilt til Clinton.

- Det vi hørte på fredag er hva han tenker om kvinner og hva han gjør med kvinner. Han sier det ikke er representativt for ham, men det er det. Det har vi sett i valgkampen. Vi har sett ham latterliggjøre kvinner. Dette er Donald Trump, sa Clinton.

ROSER HVERANDRE: Da siste spørsmål fra salen skal stilles, blir de to presidentkandidatene bedt om å nevne en fin egenskap ved sin motkandidat. Video: CNN Vis mer

Trump svarte med å si at det «bare var ord» fra Clintons side, før han startet med å snakke om kvinnene som har beskyldt Clinton for overgrep, og en sak hvor Clinton var advokat for en mann som var beskyldt for å ha voldtatt en tolv år gammel jente.

Clinton svarte med å sitere Michelle Obama:

- Når de går lavt, så går du høyt, sa Clinton, før hun listet opp en rekke personer som har blitt beskyldt for ulike ting av Trump i valgkampen, og påpekte at Trump ikke har gitt dem noen unnskyldning.

Vil kaste Clinton i fengsel

Trump fulgte opp med å kritisere Bernie Sanders for å ha inngått en avtale med djevelen da han valgte å støtte Clinton. Videre sa han at han vil be en særskilt aktor om å etterforske Clinton på nytt for e-postskandalen da hun var utenriksminister (Clinton ble ikke tiltalt for å ha brukt en privat e-postserver, hvor det ble sendt gradert materiale). Clinton svarte at det amerikanske folk bør være glade for at det ikke er Trump som har ansvaret for lov og orden i USA. Da svarte Trump:

- For da ville du vært i fengsel.

De to kandidatene har ellers fått spørsmål både om helseforsikring (Obamacare) og islamofobi i USA. Trump sa at han ikke hadde skyld for noe av det siste, men sa at muslimer i USA hadde et ansvar for å «melde fra om hat». Han sa også at mange visste om bombene til paret som sto bak terrorangrepet i San Bernardino, noe det tidligere er blitt slått fast at ikke stemmer.

TETT PÅ: Trump stilte seg flere ganger rett bak Clinton mens hun besvarte spørsmål. Foto: Øistein Norum Monsen
TETT PÅ: Trump stilte seg flere ganger rett bak Clinton mens hun besvarte spørsmål. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Lincoln-svar på lekkasjespørsmål

Clinton fikk videre spørsmål om det siste Wikileaks-slippet, som inneholdt deler av taler hun har holdt for Wall Street, hvor hun blant annet sa at hun i enkelte spørsmål har en mening privat og en i offentligheten. Hun bekreftet langt på vei at innholdet i lekkasjen var ekte, men svarte med en referanse til Abraham Lincoln og filmen «Lincoln», og vred det videre til at opplysningene trolig kommer fra russiske hackere. Det førte debatten videre til Trumps forhold til Russland, og New York-forretningsmannen svarte at han ikke kjenner Putin eller noe til den påståtte hackingen.

Uenig med visepresidentkandidaten

Trump fikk også spørsmål om situasjonen i Syria. Under visepresidentdebatten fikk hans kandidat Mike Pence spørsmål om hva USA burde gjøre i landet. Pence var svært kritisk til Russland og Syrias bombing av Aleppo, der titusener lider i nød. Han var også klar på at USA burde ha et sterkt militært nærvær og forsøke å opprette sikkerhetssoner.

Trump ble i debatten konfrontert med Pences uttalelser, og sa som følger:

- Vi har ikke snakket om det og jeg er uenig med ham.

Trump mener Russland og Syria bør få fortsette med bombingen i Syria. Flere mente Trump med det overkjørte sin egen visepresidentkandidat.

Det var forventet at debatten kan bli en røff affære, og Trump varmet opp med en Facebook-livesending hvor fire kvinner som har anklaget Bill Clinton for overgrep.

Likevel ble det en meget gemyttlig avslutning på debatten, da de to kandidatene ble bedt om å si noe pent om hverandre.

- Han har flotte barn, sa Clinton før hun begynte polemikken igjen.

Trump, på sin side, kom med et storsinnet svar.

- Hun er en «fighter». Hun gir ikke opp. Hun kjemper for mye jeg er uenig i, men jeg har respekt for at hun ikke gir opp, sa Trump.

HILSET: Melania Trump og Bill Clinton. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP/NTB scanpix
HILSET: Melania Trump og Bill Clinton. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP/NTB scanpix Vis mer

Bill Clinton sitter ved siden av Chelsea Clinton i salen. Ved Trumps familie sitter kvinnene som har anklaget Bill Clinton for overgrep.

DEBATT: Området på Washington University i St. Louis i Missouri var en eneste stor politisk fest i påvente av den andre presidentkandidatdebatten i USA.. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
DEBATT: Området på Washington University i St. Louis i Missouri var en eneste stor politisk fest i påvente av den andre presidentkandidatdebatten i USA.. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer