Gårsdagens løsning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Etter høringen i Stortinget om kontantstøtten fastholder vi at forslaget fortsatt er like dårlig som før høringen. Uten å overtolke konsekvensene av ordningen, som for eksempel at den vil sementere et kjønnsrollemønster fra 50-åra, slik noen åpenbart frykter, er kontantstøtten en lite gjennomtenkt og kreativ måte å bedre samtidas og framtidas betingelser for en bedre omsorg for de minste barna.
  • Lovforslaget er dårlig nok forberedt til at samfunnet ville være best tjent med i alle fall en utsettelse. Særlig når det nå er klart at foreldre likevel må vente et halvt år på utbetalingene for at Valgerd Svarstad Haugland skal få holde løftet sitt, som altså er kontantstøtte for ettåringer fra 1. august i år. Særlig når statsråden under høringen måtte be foreldre som ikke har råd til å vente til desember, om å utsette søknaden til januar neste år for at Rikstrygdeverket skal komme ä jour.
  • Barneombudet har tunge fagmiljøer i ryggen når han hevder at i stedet for å gi mer penger til familiene, må vi se på hvordan vi kan utvikle og styrke fellesskapets støtteapparat rundt dagens foreldre, som utøver sitt ansvar under ganske andre betingelser enn lovforslaget kan gjøre noe med. Men akkurat i dag har nok det magiske ordet valgfrihet større appell enn det langt traustere og forpliktende fellesskapet. Dermed går det mot en modell som skal gi både full barnehagedekning og lavtlønte kvinner en pust i bakken i barnets tidligste leveår. Dette velger noen å se som en ulykke. Vi velger å si at framtida vil trenge andre løsninger.
  • Uansett skal dette koste penger. Som Arbeiderpartiets forslag om en utvidelse av omsorgspermisjonen vil koste dyrt, som full barnehagedekning, også for spedbarn, er det. Dermed synliggjør kontantstøtteforslaget godt prinsippet om at barneomsorg skal betales av fellesskapets penger. Slik sier forslaget noe viktig om det krevende omsorgsarbeidet som foregår gratis i hjemmene, enten det omfatter barn, syke eller gamle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer