Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Garvede Kripos-folk overveldet

KHAO LAK (Dagbladet.no): Startet jobben med å identifisere omkomne i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KHAO LAK (Dagbladet.no): Likstanken er kvelende på likoppsamlingsplassen ved tempelet Bang Muang i Khao Lak hvor Dagbladet.no i dag har vært med Kripos i det tunge arbeidet med identifisering av omkomne. Her er det vanskelig å puste på grunn av den sterke lukten.

- Jeg har aldri sett noe lignende før, overhodet ikke, sier den erfarne politiførstebetjenten Asbjørn Hansen til Dagbladet.no.

30 grader

Identifikasjonsarbeidet av de flere hundre omkomne er svært vanskelig siden likene har ligget i solsteiken i mange døgn. Med nærmere 30 grader i skyggen har svært mange av likene blitt ugjenkjennelige.

Kripos tar nå derfor vare på alle gjenstander de finner på likene, den minste ting som kan brukes til å identifisere de omkomne. En ring var blant de første gjenstandene gruppa fant på en mann, inskripsjonen "Din Malin".

Radene med lik oppleves som nesten endeløse. Nye lik ankommer stedet hele tiden, både her og på andre oppsamlingsplasser kjører lastebilene kontinuerlig.

- Dette var vel som forventet. Jeg har vært borti mange katastrofer, blant annet Scandinavian Star, så det er forsåvidt ikke uvant, sier leder for id-gruppa Rognum til Dagbladet.no.

Han medgår at forholdene er vanskelige, ikke minst fordi ingen har oversikten, og at det er så mange forskjellige grupper som nå går igang med arbeidet på feltet.

LETER ETTER IDENTITETER: Leder av id-gruppa Torleif Ole Rognum jobber i team med teknikere fra hele verden for å fastslå identiteten til de omkomne i Khao Lak. Det er en forferdelig tøff jobb. Foto: KRISTOFFER EGEBERG
LETER ETTER IDENTITETER: Leder av id-gruppa Torleif Ole Rognum jobber i team med teknikere fra hele verden for å fastslå identiteten til de omkomne i Khao Lak. Det er en forferdelig tøff jobb. Foto: KRISTOFFER EGEBERG Vis mer

- Dette skal vi klare

Kripos\' Tore Per Bakken er overveldet:

- Her er det bare å begynne i en ende og jobbe lenge.

- Er det mulig å fastslå noen sikker identitet etter så lang tid i solsteken?

- Vi ser jo det som ligger her, og man må stille veldig strenge krav til de lokale myndighetene for at dette skal gå bra. Vi har med oss komplett utstyr for å kunne starte en sikker identifiseringsprosess. Så gjenstår det å se hvordan det går, men dette skal vi klare, lover han.

Møysommelig

Det norske teamet jobber sammen med danskenes id-gruppe. På feltet jobber også tilsvarende grupper fra andre nasjoner.

De sikrer alle detaljer som smykker, ringer og eventuelle kjennetegn, måle og veie likene, samt å ta DNA-prøver for så å pakke de forsvarlig inn i medbrakte likposer.

Hvor lang tid jobben vil ta kan ingen svare på. Fortsatt hentes det ut omkomne fra de mange rammede områdene.

Samarbeider med familiene

Samtidig som arbeidet startet i dag ble de pårørende som fortsatt er i Phuket informert om arbeidet Kripos nå starter, blant annet må de pårørende avgi DNA og beskrive i detalj smykker, kjennetegn og eiendeler på sine savnende.

I morgen kommer et nytt id-team med fire nye kriminalteknikere fra Norge. I dag jobber fire nordmenn på stedet.

De vil sannsynligvis gå igang med tilsvarende arbeid på en av de andre likoppsamlingsstedene.

<B>EN TØFF JOBB:</B> Politiførstebetjent Asbjørn Hansen (til venstre) fra Kripos, Rognum (i midten) og Kripos\' kriminaltekniker Tore Per Bakken (til høyre). Hansen vedgår at han aldri har opplevd et slikt syn som møtte ham da han startet jobben i Khao Lak i dag.
STARTET I EN ENDE:</B> Kriminaltekniker Rognum åpner den første posen med lik. Han måtte bare starte i en ende, hundrevis av lik ligger på likoppsamlingsplassen på Bang Muang.
FANT EN RING:</B> "Din Malin" sto det på ringen som ble funnet på det første liket kriminalteknikerene undersøkte. Alle smykker, ringer og spesielle kjennetegn tas vare på for å fastslå identiteten til de omkomne.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media