Gary blir henrettet

Guvernør George W. Bush vil ikke utsette henrettelsen av Gary Graham. Klokka 01 i natt norsk tid blir Graham henrettet i et fengsel i Texas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Graham selv sier han er uskyldig. Bare 17 år gammel ble Gary Graham dømt til døden for drapet på Bobby Lambert utenfor et supermarked i Houston i 1981. Selv dommerne som dømte Graham til døden for 19 år siden, er ikke sikre på om han er virkelig er skyldig. Drapsofferets egen hustru, Loretta Lambert, skrev et brev til myndighetene i Texas og ha om nåde for «en mulig uskyldig mann».

Dommen ble felt på grunnlag at ett øyenvitne, Bernadine Skillern, som satt i en bil på parkeringsplassen da drapet ble begått. Da Skillern identifiserte Graham for politiet, gjorde hun det på grunnlag av bare ett fotografi, skriver CNN. Seks andre vitner dro ikke kjensel på Graham, men ingen av disse ble kalt inn under rettssaken.

Graham, som nå er 36 år gammel, vil bli henrettet med en giftsprøyte i kveld norsk tid. Presidentkandidat og Texas-guvernør George W. Bush har sammenkalt fengselsstyret til møte i dag for å vurdere en utsettelse av Garys henrettelse inntil nye bevis er vurdert.

Siden 1973 har 87 fanger blitt løslatt fra dødscella på etter at deres uskyld er blitt bevist, skriver Economist. Det tilsvarer 1 av 7 dødsdømte, og man spør seg nå hvor mange uskyldige som måtte gå i døden. En gryende skepsis blant amerikanske velgere kan føre til at dødsstraff kommer i fokus, til tross for at begge presidentkandidatene er erklærte tilhengere av dødsstraff.

Beorge Bush er guvernør i staten Texas og har pådratt seg det makabre kallenavnet «dødens guvernør». Bush er ansvarlig for 134 henrettelser siden 1995, og mener bestemt at ingen av dem har vært uskyldige.

I fjor ble 98 fanger henretteti USA, det høyeste antallet siden 1981. År 2000 ligger an til å slå den rekorden og næmer seg nivået fra 1870-åra, skriver Economist.