Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gåsejakt - når rypa svikter

VANDVE PÅ HELGELANDSKYSTEN (Dagbladet): Vindstille og havblikk så langt øyet kan se. I grønne klær smyger jegerne seg i skjul før morrasola sender de første strålene over Helgelandskysten. Det er gåsejakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rypesesongen har sviktet igjen mange steder i landet. Gåsejakt langs kysten er det heteste tipset.

Knapt et eneste ordtak er mer malplassert og feilaktig enn «dum som ei gås». Dét vet alle som har vært på gåsejakt.

For når gåseflokken beiter setter den alltid ut vaktgås som varsler hver eneste uregelmessighet.

Å snike seg innpå en beitende eller hvilende gås er derfor meget vanskelig. Men stadig flere velger gåsejakt som sin nye småviltjakt. Og mange kystbønder er meget fornøyd over den utviklingen. For hvert eneste år taper bønder på Smøla i Møre og Romsdal tre millioner kroner fordi grågåsa beiter på markene.

Mye av avlingen blir ubrukelig på grunn av gåsemøkk, og ingen vil erstatte tapet - for gåsa er ikke rovdyr.

Ikke bare rype

Når rypebestanden flere steder har vært på tilbakegang, har gåsa bare økt i antall. Faktisk en fire- femdobling de siste 30 årene. Men antall skutte gjess har sunket radikalt.

- Urasjonelle jaktmetoder er trolig hovedårsaken, mener den erfarne gåsejegeren Dag H. Karlsen. Denne jaktdagen må også han gå tomhendt tilbake fra post.

- Det var bedre i fjor, sier Karlsen.

Forskningsresultater fra øya Vega, ikke langt unna, viser at gåsejakt bør foregå på området mellom hvile- og beiteplassene, ikke på dem. Og døgnregulert jakt mellom kl 04.00 og 11.00 den første jaktuka skal hindre at gåsa flykter sørover for tidlig på grunn av urolig jakt.

Men gåsejakt er ikke for B-mennesker. Skal du komme deg i skjul før soloppgang, må du ut av senga ved 03-tida. Og mens sola tørker de første doggdråpene fra graset, starter gåsa frokostinntaket - forhåpentligvis ikke langt unna der du har funnet din post.

På skuddhold

Skal du få gåsa på skuddhold med hagle er maksimal avstand 30 meter. Bruker du rifle kan avstanden økes, men bør helst ikke være mer enn 100- 150 meter.

- Problemet er ikke å finne gås, men å komme på skuddhold, sier forfatter og jeger Ole Kirkemo, som nettopp ga ut boka «Jakt på and, gås og sjøfugl».

Blir du oppdaget av vaktgåsa, blir morgenstillheten brutt av et forferdelig lurveleven. Trøsten, når du er lurt av «familien Gås», er at du har fått med deg en utrolig naturopplevelse. Og får du inn en fulltreffer eller to har du sikret deg en gourmetopplevelse samtidig.

- 4,2 kilo, sier gåsejeger Albert Steen fra Trondheim triumferende, og viser fram årets første «trofé». Fra familiestedet på Vandve kan han praktisk talt jakte fra yttertrappa.

FANGST: Selv om rypa svikter er det muligheter til fugl i fryseren også i år. Gåsejakt kan bli en av framtidas store småviltjaktformer her i landet. den