Gass kan varme norske byer

- Bygg ut gasskraftverk og gassnett til vanlige forbrukere i Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim, sier professor Øystein Noreng ved Handelshøyskolen BI. Dette er måten å møte underbalansen i den norske kraftforsyningen på, mener han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noreng peker også på at Norge må arbeide aktivt for å erobre store gassmarkeder ute i Europa.
- Norge er trolig det eneste landet i verden der vi ikke ser på gass og gasskraft som en velsignelse. Mens andre land roper etter mer gass, begrenser regjeringen Bondevik både bruken av gass i Norge og letevirksomheten på norsk sokkel.

Muligheter

Ikke bare har vi trappet ned letevirksomheten på sokkelen. Vi har også spilt en så passiv rolle at vi risikerer å gi fra oss betydelige markedsandeler i for eksempel Tyskland til russisk gass. Det er på høy tid at vi får en bred diskusjon om mulighetene og framtidsutsiktene for norsk gass, sier Noreng til Dagbladet.

I byene

Når Norge nå har bygd ut nesten alle vassdrag og samtidig opplever inderbalanse i kraftforsyningen hvert eneste år, er det på høy tid at vi vurderer norsk gasskraft. Allerede i dag finnes det flere gode prosjekter. Ett eksempel er det planlagte gasskraftverket i Skogn i Nord-Trøndelag, mener han.

BI-professoren mener vi må vurdere utbygging av gasskraftverk og gassnett til vanlige forbrukere i Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim. Her vil spillvarmen fra gasskraftverk kunne brukes til boligoppvarming.

Gassimport

- Fortsetter vi å importere kjernekraft fra Sverige og kullkraft fra Danmark, flytter vi bare utslippene ut av landet, sier han.

- Vi har i de siste årene fått ny teknologi som utnytter gassen langt bedre enn tidligere, og kapitalutgiftene er lavere enn for noen andre kraftformer. Man kan installere gasskraftverk i små enheter, billig og desentralisert, sier Noreng, som peker på at gasskraft miljømessig er bedre enn kull og kjernekraft. Nå har Norge en historisk sjanse til å ta store markeder for gass i europeisk kraftforsyning, men da må vi ha mer gass å levere, mener Noreng.

- Det er en underlig moral av regjeringen at den er motstander av COæ-2å-utslipp fra olje og gass samtidig som den opprettholder produksjonen på sokkelen for å tjene penger. Dersom det var noen konsistens i regjeringens argumentasjon, ville den ha sørget for å stenge norsk sokkel. Jeg etterlyser helhetssynet og strategien, sier han.