Gass-kompromiss med EU

BRUSSEL (NTB): EUs gassdirektiv ligger an til å bli vedtatt i en form som langt på vei tilfredsstiller norske interesser. Et britisk kompromiss åpner for store muligheter til å stenge konkurrenter ute fra rørledningsnettet til havs, slik norske myndighetene ønsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

EUs energiministre skal etter planen bli enige om liberaliseringen av gassmarkedene mandag, og det er en utbredt oppfatning at det som nå ligger på bordet, er en stor forbedring for Norge.

Men direktivet består av mange elementer, der kampen i første rekke vil stå om hvor stor markedsåpningen skal være. De punktene som har vært gjenstand for en massiv norsk lobbykampanje, står langt nede på prioriteringslisten. Kilder i EU betoner sterkt at ingenting er avgjort på forhånd, og at alt henger nøye sammen.

Selv om det er en optimistisk stemning og et ektefølt ønske om å få saken ut av verden, utelukkes det slett ikke at gassdirektivet kan gå i arv til det britiske formannskapet som tar over ledelsen av EU 1. januar. Dette tar Norge med stor ro.

Går Norges vei

Det som er skjedd de siste dagene, og som på norsk side er mottatt med et dårlig skjult smil, er at en britisk kompromisstekst er innbakt i det luxembourgske formannskapets formelle forslag. Her blir sjøledningene definert som en egen kategori, til forskjell fra distribusjonsnettet på land for ferdig produsert gass til forbrukerne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer