Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gass-sjokk fra Jens

Ap-regjeringa åpner for to millioner tonn økning av CO{-2}-utslippene. Dermed kan Norge få to nye gasskraftverk før 2005. I dag legger Ap-regjeringa fram miljøbomba de tok regjeringsmakta på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringa ypper til bråk når de presenterer sin beslutning i den omstridte gasskraftsaken. Isolert sett betyr regjeringens beslutning at man åpner for en dramatisk økning i Norges utslipp av CO{-2}, totalt på to millioner tonn eller 40 prosent av CO{-2}-utslippene fra den norske bilparken. Tanken er at redusert import av kullkraft fra Europa skal veie opp for den gigantiske utslippsøkningen.

Kyoto

Nøkkelen i regjeringas opplegg er drastisk å utvide SFTs utslippstillatelse for CO{-2}, mens de strenge kravene til sure NOX-utslipp opprettholdes. Slik kan Naturkraft bygge gasskraftverk med dagens teknologi. Men Norge må holde seg innenfor Kyoto-protokollen. Derfor må regjeringen med Miljøverndepartementet legge fram en handlingsplan for å få ned CO{-2}-utslippene på andre områder. Får man ikke til dette, vil gasskraftsatsingen være i strid med klimaavtalen.

På sikt er det meningen at ny og bedre teknologi skal sørge for å få utslippene av CO{-2} og nitrogenholdige gasser (NOX) ned. Likevel åpner regjeringa for å sette i gang med dagens teknologi, forutsatt at de strenge NOX-kravene fra SFT blir stående. Dette blir gjort for å skjerme de stedene på Vestlandet som alt er sterkt plaget av drepende forsuring.

Klart for bråk

Hvorvidt Naturkraft vil realisere prosjektet, er ennå for tidlig å si.

Gjør de det, er det på papiret mulig å få de to kraftverkene ferdig til år 2004- 05.

- Det skal bli fornøyelig å se på det juridiske grunnlaget for vedtaket og beslutningen. Vi har til hensikt å bekjempe disse klimabandittene med loven i hånd. Å felle sentrumsregjeringen på denne saken og samtidig tigge om hjelp til budsjettsamarbeid med denne CO{-2}-bomba som oppspill, må være noe av det dummeste som er gjort siden Jaglands 36,9, sier Frederic Hauge til Dagbladet.

Påklage

  • Dagens gasskraftbeslutning vil ikke gjøre budsjettsamarbeidet på Stortinget enklere, tvert imot. Sentrumspartiene vil etter det Dagbladet vet være svært skeptiske til Stoltenbergs CO{-2}-frislipp.
  • Det er allerede nå klart at flere miljøorganisasjoner vil komme til å påklage regjeringens vedtak, noe de har anledning til. Stortinget har behandlet saken i og med sentrumsregjeringens avgang i vår.
YPPER TIL BRÅK: Jens Stoltenberg kom til makta på grunn av gasskraftverksaken. Forslaget om gigantutslipp vil møte motstand.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!