Gass-sjokk fra Jens

Ap-regjeringa åpner for to millioner tonn økning av CO{-2}-utslippene. Dermed kan Norge få to nye gasskraftverk før 2005. I dag legger Ap-regjeringa fram miljøbomba de tok regjeringsmakta på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Regjeringa ypper til bråk når de presenterer sin beslutning i den omstridte gasskraftsaken. Isolert sett betyr regjeringens beslutning at man åpner for en dramatisk økning i Norges utslipp av CO{-2}, totalt på to millioner tonn eller 40 prosent av CO{-2}-utslippene fra den norske bilparken. Tanken er at redusert import av kullkraft fra Europa skal veie opp for den gigantiske utslippsøkningen.

Kyoto

Nøkkelen i regjeringas opplegg er drastisk å utvide SFTs utslippstillatelse for CO{-2}, mens de strenge kravene til sure NOX-utslipp opprettholdes. Slik kan Naturkraft bygge gasskraftverk med dagens teknologi. Men Norge må holde seg innenfor Kyoto-protokollen. Derfor må regjeringen med Miljøverndepartementet legge fram en handlingsplan for å få ned CO{-2}-utslippene på andre områder. Får man ikke til dette, vil gasskraftsatsingen være i strid med klimaavtalen.

På sikt er det meningen at ny og bedre teknologi skal sørge for å få utslippene av CO{-2} og nitrogenholdige gasser (NOX) ned. Likevel åpner regjeringa for å sette i gang med dagens teknologi, forutsatt at de strenge NOX-kravene fra SFT blir stående. Dette blir gjort for å skjerme de stedene på Vestlandet som alt er sterkt plaget av drepende forsuring.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer