Gass til verden - rikdom til oss

TYSVÆR (Dagbladet): Mens topp-politikerne i Oslo utkjemper en knallhard kamp for eller imot gasskraftverk, står innbyggerne i gasshovedstaden» Tysvær i Rogaland samlet: - La oss få gasskraftverk, ber naboene til det gigantiske Kårstø-anlegget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er her gassen velter inn fra Nordsjøen, kjæles litt med på norsk jord før den sendes ut i verden igjen.

- Dæ e' spinngale, utbryter 78-åringene Nils Susort og Harald Holgersen og vender skinnluene mot harde kulingkast og frekke snøbyger. De synes det en selvfølge at gassen må foredles lokalt.

- For et hekkans vær, småbanner Harald, mildt som en bokfink, og skotter mot han allmektige der oppe.

Så skamroser de Statoil og gasskraftverk, og Harald kan nok tenke seg å bruke traktorskuffa mot gassdemonstranter, ingen bønn. Først må han bare trekke bilen til Nils opp fra grøfta, han tverret på glattisen, og humøret er ikke helt på topp, for han er egentlig en god sjåfør, kom ikke og si noe annet.

- Statoil inviterer oss til julebord hvert år, det er så koselig at, men kommunen klarer ikke engang å få satt opp veilys ved krysset her, klager arge pensjonister.

Sponser uværet

- Å bygge gasskraftverk i et land som allerede sløser bort 20- 30 prosent av energien sin, er umoralsk og skammelig. Vi må redusere gassutslippene med 40- 50, kanskje 60 prosent om vi ikke skal «koke bort» hele jordkloden, argumenterer Knut Oddekalv i Norges Miljøvernforbund.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer