Gass

Spørsmål og svar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvilken type gass var det russiske myndigheter brukte mot gisseltakerne?

Ifølge den amerikanske ambassaden i Moskva er det ikke en nervegass, men en opiumssubstans som er brukt. Pasientene er behandlet med naloxon, et kraftig medikament som brukes mot heroin-overdoser.

? Hvordan døde ofrene?

De ble bevisstløse, og døde etter alt å dømme i sitt eget oppkast, kvalt med hodet liggende bakover.

? Hvordan opplevde ofrene gassen?

Mange av gislene har klaget på hukommelsestap, besvimelse, oppkast og manglende motorisk kontroll. Dette er kjente virkninger av overdoser med opiumssubstans. Et gissel vurderte virkningen som om han hadde drukket et tonn vodka, et annet sammenliknet virkningen med narkose, en rolig innsovning.

?Når begynte mennesker å bruke gass mot hverandre i krig?

Allerede i oldtida ble primitive stridsgasser i form av illeluktende eller giftig røyk brukt under krigføring, men det var under første verdenskrig at kjemisk krigføring fikk en viss betydning. Klorgass, tåregass og sennepsgass ble benyttet.

? Hva er stridsgass?

Stridsgass er faste, flytende eller gassformede forbindelser som er dødelige eller skadelige for organismen. Stridsgass kan spres på flere måter. Under første verdenskrig ble giftgass spredt ved hjelp av vinden: gassen ble sluppet ut av beholderne når vindretningen var gunstig. Stridsgass kan også spres ved hjelp av granater og bomber.

? Hva er nervegasser, og hvordan virker de?

Det var først under og etter andre verdenskrig at nervegasser ble utviklet. Disse er mye giftigere enn tidligere stridsgasser. Nervegasser ødelegger kommunikasjonen mellom nervene og musklene. De gir kraftige kramper og pustevansker. Pupillene trekker seg sammen og gir synsforstyrrelser. Muskelkrampene fører vanligvis til at åndedrettet lammes, slik at døden inntreffer meget raskt.

? Brukes det gass mot mennesker i Norge?

Ja, mange norske demonstranter har fått føling med CS-gassen, dette er en gass som brukes av politiet for å spre eller kontrollere menneskemasser under opptøyer. Gassen brukes også under tetthetskontroll av vernemasker i det norske Forsvaret. CS-gass kalles også tåregass fordi den forårsaker svie i øynene og tåreflod pga. irritasjon av hornhinna.

Gassen skal ikke være farlig for voksne, men kan utløse allergiske reaksjoner.

? Hvordan beskytter man seg mot stridsgass?

Gassmaske og heldekkende vernedrakter er helt nødvendig. Det finnes også motgift, som blant annet væpnede styrker er utstyrt med.

Kilder: Den russiske tv-stasjonen NTV, Store norske leksikon og telemedicin.org