Gassangrep mot kjøpesenter

70 mennesker syke i St. Petersburg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mer enn 70 mennesker ble syke etter et gassutslipp i byggevarehuset Maksidom i St. Petersburg mandag. Politiet mistenker gassangrepet bunner i en konflikt etter et utpresningsforsøk.

Foreløpig har politiet funnet esker med ampuller og tidsutløsere i to Maksidom-butikkene i St. Petersburg, men ikke ved filialen der 78 mennesker måtte få behandling etter å ha pustet inn gassen. 66 av disse ble sendt til sykehus, ifølge Russlands krisesituasjonsministerium.

En ansatt ved en av Maksidom-butikk kom ved et uhell til å ta hull på beholderen, som inneholdt et illeluktende stoff, men kom ikke til skade. Også de skadde rapporterte sterk gasslukt.

Lukter råtten kål

Ifølge St. Petersburg-politiet inneholdt ampullene metylmerkaptan, et stoff som både finnes naturlig og som brukes i framstilling av plast og ugressmidler. Stoffet skal ha en skarp lukt, som av råtten kål.

Lite er kjent om gassen virkning på mennesker, men ifølge USAs helsedepartement kan gassen i store konsentrasjoner føre til koma og senere død.

Eskene som ble funnet i de andre butikkene ble båret utendørs og deretter uskadeliggjort av politiets bombeeksperter.

Trusselbrev

ANGREPET: En av Maksidoms butikker i St. Petersburg. Foto: Scanpix
ANGREPET: En av Maksidoms butikker i St. Petersburg. Foto: Scanpix Vis mer

Talsmenn for byggevarekjeden Maksidom sier til russisk politi at konsernet de siste ukene har mottatt flere trusselbrev.

Brevene skal ha truet med å forstyrre Maksidoms julesalg. I Russland er nyttårsaften tradisjonelt dagen for å gi hverandre gaver, og angrepet kommer dermed midt i julestria.